HOĆE DA SEDNU ZA STO: Frilenseri od srede počeli da kampuju ispred Skupštine i juče blokirali saobraćaj

B. Ca. - S. B.

09. 04. 2021. u 09:00

UDRUŽENjE radnika na internetu održalo je juče protest ispred Skupštine Srbije, nezadovoljni izmenama zakona o porezu na dohodak građana i doprinosima, koji su ušli u skupštinsku proceduru.

ХОЋЕ ДА СЕДНУ ЗА СТО: Фриленсери од среде почели да кампују испред Скупштине и јуче блокирали саобраћај

Foto I. Marinković

Njihovo usvajanje bi omogućilo sprovođenje Vladinog predloga o rešavanju njihovih dugova, ali frilenseri veruju da treba da im se u potpunosti otpišu stare obaveze i nađe prihvatljivo rešenje za budućnost. Zato su odlučili da razapnu šatore ispred Narodne skupštine i kampuju do subote 10. aprila, kada će se pridružiti velikom ekološkom protestu.

Uz parole i muziku njih nekoliko stotina je još jednom pokušalo da ostvari svoje zahteve. Učesnici protesta su blokirali kratko i saobraćaj ka Terazijama.

BRNABIĆ: RAZGOVOR "DA", ULTIMATUM "NE"

PREMIJERKA Ana Brnabić oglasila se juče povodom zahteva frilensera. Poručila je da je Vlada postigla odlično kompromisno rešenje po pitanju naplate poreza frilenserima i da joj je žao što deo njih protestuje, kao i da je uvek spremna za dodatni razgovor, ali ne i za ultimatum.

- Hoćemo da vidimo šta možemo da uradimo, ali tako da svi građani pred zakonom i institucijama budu jednaki - navela je Brnabićeva i dodala da je država dala sve od sebe da se nađe kompromisno rešenje, koje je i prihvatilo Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, a Udruženje radnika na internetu nije.

Dražava je naime ponudila da se u slučaju ranijih prihoda, računa neoporeziv deo od 32.000 dinara i 43 odsto priznatih troškova, tako da svi koji su zarađivali do 56.000 dinara ne bi dugovali ništa. Ostali bi neplaćene obaveze mogli da otplaćuju tokom budućih deset godina. Kada je reč o aktuelnim obavezama, predviđa se 18.300 neoporezivih dinara, ali ne i priznati troškovi. Eventualno drugačiji model bio bi definisan tokom izrade Zakona o fleksibilnim oblicima rada.

Frilenseri, međutim, protestima žele da spreče usvajanje predloženog rešenja. Pozivu su se odazvali mladi iz više gradova Srbije. Od srede spavaju pred Skupštinom.

- Iza nas je šest meseci borbe - poručio je Milan Pogačar, predsednik Udruženja.

- Ovo treba da je poruka da postoje ljudi koji rešavaju problem. Kada god postoji problem, ustaćemo na noge. Pojavila se premijerka Ana Brnabić i rekla da je spremna za razgovor.

Spremni smo da sednemo za sto. Mislim da će borba još trajati.

Kampovanje pred parlamentom se nastavlja. Izvesno je da će dočekati subotu i 13 časova, za kada je zakazan veliki ekološki protest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista