NAJAVA SINIŠE MALOG: U planu ekonomski sporazumi sa Bahreinom

Tanjug

06. 04. 2021. u 14:47

KAKO bi ekonomska saradnja između Srbije i Bahreina bila veća, u planu je da se u narednom periodu sklope sporazumi kojima bi se izbeglo dvostruko oporezivanje i promovisale i zaštitile investicije obe zemlje, a to bi sa pravne strane privrednicima omogućilo da lakše posluju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na otvaranju biznis foruma Srbija-Bahrein.

НАЈАВА СИНИШЕ МАЛОГ: У плану економски споразуми са Бахреином

Foto: Tanjug

Mali je istakao da je u planu i da se dogovori sporazum o strateškom udruživanju sa Bahreinom, kakav Srbija već ima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Tim sporazumima obe strane imaće više poverenja. Želimo sa te pravne perspektive da napravimo jedan put kojim ćemo moći da hodamo u narednim godinama - rekao je Mali.

Poručio je privrednicima iz Bahreina da je Srbija dobra zemlja za investiranje iz više razloga, a između ostalih naveo je to što su naši zakoni u skladu sa evropskim, zbog statešskog cilja naše zemlje da postane punopravna članica EU.

- To investitorima daje sigurnost - ukazao je Mali.

Istakao je i da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Evroazijskom unijom, Turskom, Ceftom, što svim investitorima koji dolaze ovde otvara mogućnost za izvoz bez poreza i carine na tržišta od preko jedne milijarde ljudi.

Mali je ukazao i da se Srbija u poslednjih godini dobro pokazala u borbi protiv pandemije i dodao da je tu bitku vodila na dva fronta - zdravstvenom i ekonomskom.

Zahvaljujući paketima podrške za građane i privredu u ukupnom iznosu od osam milijardi evra privreda je uspela da izbegne scenario otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, dodao je Mali.

- U Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i mnogim drugim zemljama milioni ljudi su ostali bez posla, jer su se kompanije zatvarale. Mi smo uspeli da izbegnemo taj scenario, jer smo podržali privredu i građane sa tri paketa pomoći - rekao je Mali.

Naša privreda je, kaže, ostala stabilna, Srbija je imala najniži pad BDP-a u Evropi, nezaposlenost je u 2020. bila niža nego 2019. godine, a javni dug nije ugrožen i ostao je ispod 60 odsto.

S druge strane, dodaje Mali, Srbija se borila da za građane obezbedi dovoljno maski, lekova, da izgradi dve kovid bolnice, poveća plate zdravstvenim radnicima, ali i da se izbori za četiri vrste vakcina.

Mali je ukazao da je Srbija više puta proglašavana za zemlju koja, shodno svojoj ekonomiji, privlači najviše stranih direktnih investicija, a to, kaže ministar, govori da je ekonomski stabilna, da ima dobar sistem oporezivanja i da podržava investitore.

Mali je govorio i o programu "Srbija 2025" kojim je planirano ulaganje 40 milijardi evra u infrastrukturu - autoputeve, rekonstrukciju železnice, izgradnju industrijskih parkova, zaštiti životne sredine.

- Time želimo da Srbiju učinimo još atraktivnijom za nove investitore - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)