ZA GRČKU SPREMNI KOFERI: Turističke agencije već izbacile aranžmane za letovanje

J. Su.

05. 04. 2021. u 13:15

SRPSKI turisti, čini se, uveliko se spremaju za ovogodišnje letovanje. Najviše zovu da se raspitaju za realizaciju svojih vaučera, ali ima i onih koji već uplaćuju novi odmor.

ЗА ГРЧКУ СПРЕМНИ КОФЕРИ: Туристичке агенције већ избациле аранжмане за летовање

Foto Tanjug/AP

Od kada je najavljeno da će Grčka otvoriti svoje granice za naše građane, "lakše dišu" i putnici i vlasnici turističkih agencija, jer je sezona konačno izvesna.

- Očekujemo da polovinom aprila puste naše građene u Grčku, ali to će zavisiti dosta i od njihove situacije tamo - govori Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

- Krenule su rezervacije, ljudi zovu, najviše za zamenska putovanja. Raspituju se i za ostale destinacije i uslove odlaska na odmor. Za sada jedino za Grčku imamo jasna pravila.

SERTIFIKATI

USKORO bi trebalo da bude potpisan poseban memorandum sa grčkim Ministarstvom za digitalnu upravu, o priznavanju srpskih digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima. Ovo su nedavno dogovorili ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis, prilikom njegove posete Begradu.

Očekujemo da pojedine zemlje ukinu PCR testove, kao što su najavljivale, pred početak sezone.

Za putovanje u Grčku, kako je nedavno najavljeno, našim građanima biće potreban sertifikat o vakcinaciji. Sve vakcine će biti prihvaćene i oni koji budu imali ovu potvrdu, biće usmereni u zelenu traku na granici, kako bi izbegli gužvu i čekanja. Svim ostalim putnicima biće potreban negativan PCR ili antigenski test. Ovo će morati da imaju i deca starija od 10 godina, dok mlađima neće biti potrebno ništa.

Foto Tanjug/AP

Odmah za Grčkom i Hrvatska je dozvolila ulazak naših građana sa potvrdom o vakcinaciji, bez obzira na to koje je cepivo u pitanju. Očekuje se da će ovakva odluka biti na snazi i sa drugim državama, gde naši građani najviše vole da letuju. Za sada se u Egipat i u Tursku ulazi sa PCR testom, ali i to bi trebalo, bar prema najavama, da se promeni do početka sezone.

PRODUŽENA ZABRANA LETOVA

VLADA Grčke je juče saopštila da je produžila zabranu za domaće letove do 12. aprila, odnosno do 19. aprila za međunarodne letove, s obzirom na to da je broj obolelih od virusa korona porastao. Putnici koji dolaze u Grčku moraju da pokažu negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata pre polaska i da budu spremni na nasumično testiranje na kovid 19, javio je Rojters. Svi strani putnici će morati u karantin na sedam dana.

Turističke agencije u Srbiji uglavnom su izbacile ponude za ovogodišnju sezonu. Cene aranžmana za Grčku, ne razlikuju se mnogo u odnosu na pre dve godine. Pojedine agencije nude i popuste do 10 odsto, pa se na more može, u nekoj predsezoni, i za 80 evra. U ovu sumu su uračunati najam apartmana i autobuski prevoz.

Aleksandar Seničić, Foto Tanjug

Ovog leta, trebalo bi da budu otvorene granice za letovanje i u Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Neke su najave da za ove zemlje neće biti potrebni nikakvi posebni uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)