VETERINARI "ČEŠLJAJU" SVE OBORE: Afrička kuga svinja potvrđena u četiri sela paraćinske opštine

Z. RAŠIĆ

26. 03. 2021. u 10:20

AFRIČKA kuga svinja je otkrivena u četiri sela paraćinske opštine - Raševici, Sikirici, Čepuru i Trešnjevici - pa je stočna pijaca u gradu na Crnici zatvorena za promet ove vrste stoke, a operativne službe veterinarskih stanica, te nadležnog Instituta i Veterinarske inspekcije svakodnevno na terenu popisuju grla i proveravaju njihovo zdravlje.

ВЕТЕРИНАРИ  ЧЕШЉАЈУ  СВЕ ОБОРЕ: Афричка куга свиња потврђена у четири села параћинске општине

Foto R. Radetić

Prvi slučaj je početkom marta zabeležen u Raševici, a poslednji u Trešnjevici, na osnovu potvrde iz Nacionalne referentne laboratorije u Beogradu. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je odmah donela rešenje o proglašenju zaraženog područja u krugu od najmanje tri kilometra i ugroženog područja u krugu od najmanje deset kilometara od žarišta. Još jedan akt je donet 6. marta, po otkrivanju bolesti u Sikirici, u drugom delu paraćinske opštine. Ovim rešenjima su propisane preventivne, kontrolne i restriktivne mere, koje uključuju i zabranu prometa svinja.

Ugrožene su i svinje, i prasići, Foto Z. Rašić

U svakom od četiri pomenuta sela, opasna zarazna bolest je otkrivena u po jednom gazdinstvu, a ukupno je ubijeno i uklonjeno 78 svinja. Najviše životinja je stradalo u domaćinstvu iz Čepura - 46, na gazdinstvu u Raševici je uginulo i eutanazirano 15 svinja, u Sikirici ih je 11, a u Trešnjevici šest.

APEL UPRAVE ZA VETERINU

IZ Uprave za veterinu saopštavaju da trenutna epizootiološka situacija ne ukazuje na pojavu bolesti u drugim opštinama Pomoravskog okruga. Imajući u vidu prirodu afričke kuge svinja, otpornost virusa u spoljnoj sredini i višestruku mogućnost njegovog prenošenja, u čemu ilegalan promet svinja, mesa i prerađevina imaju ogromnu ulogu, apeluju na vlasnike svinja da budu strpljivi i pridržavaju se propisanih mera, da bi zaraza što pre bila obuzdana.

Veterinari po selima i dalje idu od kuće do kuće, jer retko koje domaćinstvo nema obor, a posao je već završen u mestima koja su proglašena zaraženim - Drenovcu, Sikirici, Krežbincu, Gornjem Vidovu i Rataru sa jedne strane, te u Čepuru, Šavcu, Raševici, Trešnjevici i Potočcu, sa druge Paraćina. Tamo je popisano i pregledano gotovo 7.000 svinja, a svaki domaćin je dobio uputstvo o tome kako bi trebalo da postupa.

Već je počeo i obilazak sela koja se smatraju ugroženim, što je praktično čitava teritorija opštine.

- U oboru imam tri krmače i pet prasića sa više od 50 kilograma. Iako su svinje, srećom, zdrave, ipak ne smem da ih prodajem. I prasad su već stigla za klanje, ali nam je to zabranjeno, čak i za sopstvene potrebe, bez saglasnosti inspekcije i prisustva veterinara. Na gubitku smo jer i sada moramo da ih hranimo, a to nismo planirali - kaže Slobodanka Trifunović iz Drenovca.

Inače, domaćinima čije su svinje eutanazirane zbog kuge država nadoknađuje štetu po hitnom postupku, u iznosu njihove tržišne vrednosti, na osnovu zapisnika Komisije za procenu štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!