MINISTAR MALI: Pred Vladom danas tri zakona u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći privredi i građanima

Novosti online

25. 03. 2021. u 10:46

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izrazio je očekivanje da će Vlada Republike Srbije danas usvojiti tri predloga zakona koja se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi.

МИНИСТАР МАЛИ: Пред Владом данас три закона у оквиру трећег пакета економске помоћи привреди и грађанима

Foto: Ministarstvo finansija

-Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, a koja je iznosila dve milijarde evra. Nju sada proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi. Preduzećima je već podeljena 1,6 milijardi evra. Reč je o jeftinim kreditima, za koje garantuje država. To je značajno doprinelo očuvanju radnih mesta i funkcionisanju preduzeća. Imaćemo i dodatnu garantnu šemu za ugroženija preduzeća, koja slabije stoje, gde država garantuje za još veći deo tog kredita, kako bi banke bile sigurnije i lakše odobravale kredite - rekao je Mali.

Objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

Ministar finansija je naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

- Važna informacija za sve građane je da 28. aprila počinje prijava za isplatu 60 evra, koja će trajati do 15. maja. Taj postupak biće organizovan kao i prošle godine, odnosno, prijave će biti moguće putem sajta Uprave za trezor Republike Srbije, kao i putem kol-centra. Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a drugih u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom - objasnio je ministar.

Napomenuo je i da će penzioneri dobiti dodatnih  50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, te da će nezaposleni dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra.

- Ovim merama smatramo da smo pokrili sve one za koje smatramo da im je pomoć najpotrebnija. Pokazali smo da je budžet stabilan, da imamo novca i pokazali smo da smo tu da pomognemo kada je najteže, da građanima i privredi ulijemo dozu optimizma. Ovim, precizno i mudro pokrivamo polovinu ove godine, uz nadu da će se problem sa virusom korona što pre rešiti. Nastavljamo da pratimo situaciju - rekao je Mali.

Mali kaže da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da shvata njihovu zabrinutost.

- Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države, koja je prvi put u istoriji pomogla privatnom sektoru, odnosno preduzetnicima, malim zanatlijama koji su najugroženiji. Krojači, frizeri, kozmetičari, oni dobijaju pomoć automatski bez prijavljivanja. Mikro, mala i srednja preduzeća su nosilac privrednog razvoja i zato su nam važni - naveo je on.

Dodao je da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od 9 odsto.

- Naša privreda je pokazala da je otpornija, da je žilavija. I sve je to bilo moguće zbog teških reformi koje je započeo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Četiri godine zaredom imali smo suficit u budžetu. Sakupili smo neki novac, napravili rezervu, vratili neke skupe kredite, sve se odlično uklopilo, ali, nažalost, dogodila se pandemija - rekao je ministar.

Napomenuo je i da ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine.

- Imali smo 7,5 milijardi dinara suficita za prva dva meseca tekuće godine. Planirali smo minus, a imamo plus u budžetu - rekao je Mali i dodao da se u Srbiji trenutno grade četiri auto-puta.

- Srbija danas, u doba najveće krize investira u auto-puteve i pruge, to nam obezbeđuje rast i razvoj - rekao je on.

Objasnio je da je ostvaren suficit, a da je jedan od razloga i konzervativno planiranje budžeta.

- Bolje je da se iznenadimo, nego da izmišljamo cifre koje ne mogu da se ostvare. To je pristup na kome i predsednik Vučić insistira. Dakle, konzervativni smo kada su u pitanju prihodi, a odgovorni po pitanju rashoda. Kontrola rashoda je tu, tako održavamo stabilnost budžeta - naveo je ministar.

Mali je podvukao da se svi troškovi plaćaju na vreme, jer država vodi odgovornu ekonomsku politiku i istakao da nema odmora u planiranju bolje budućnosti Srbije.

- Kada je predsednik Vučić u pitanju, nema slobodnih dana. U nedelju smo razgovarali o važnim projektima, približava se kraj prvog kvartala. Razmatrali smo da li i gde je neophodna dodatna podrška. Trenutno je jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava, fabrike za prečišćavanje vode i kanalizaciona mreža. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva - naveo je on.

Ministar je podvukao da se svakodnevno radi na tome da Srbija bude lepše i bolje mesto za život, ali da rezultati nisu slučajni.

- Svakog dana se borimo za nove projekte kojima podstičemo rast, pokrivamo ono što smatramo da je najvažnije. U doba najveće ekonomske krize, mi smo u januaru ove godine imali povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne cene rada. Sve to uprkos pandemiji, a da ne pominjem i da smo uspeli da izgradimo nove bolnice, da nabavimo vakcine, lekove - objasnio je on.

Naveo je i da su u Srbiji izgrađene dve moderne bolnice u rekordnom roku od četiri meseca, i podsetio na uspeh u vakcinisanju, jer su obezbeđene vakcine četiri proizvođača.

- Ne postoji drugi način da završimo sa koronom. Zato je važno da se svi vakcinišemo i revakcinišemo. Tako štitimo i sebe, ali i najbliže. To nam omogućava otvaranje ekonomije i postizanje još boljih rezultata - zaključio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju