OD PUTARINA STIŽE 26 MILIJARDI: Budžete Republike, gradova i javnih preduzeća dopunjuju na hiljade neporeskih prihoda

S. B.

20. 03. 2021. u 10:08

REPUBLIKA, gradovi, opštine, ali i javna preduzeća naplaćuju hiljade različitih neporeskih nameta. Samo na republičkom nivou ih je 1.189.

ОД ПУТАРИНА СТИЖЕ 26 МИЛИЈАРДИ: Буџете Републике, градова и јавних предузећа допуњују на хиљаде непореских прихода

Arhiva

Najizdašniji se, međutim, naplaćuje šoferima. Prva po prihodu među parafiskalima je - putarina. Ona je pretprošle godine "Putevima Srbije" donele više od 26 milijardi dinara. Kroz 20 najvećih nameta naplaćeno je 148 mlijardi dinara, mahom privredi.

Lokalne samouprave širom Srbije su korišćenje prostora na javnim površinama i građevinskog zemljišta naplatile 15,2 milijarde dinara. Najveći deo ove sume stigao je od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta - 12,9 milijardi dinara. Na trećem mestu su naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa. Donele su 14,9 milijardi dinara i to pre svega republičkoj kasi, kojoj je od ove sume pripalo 12,3 milijardi dinara. Među ovim naknadama najznačajnija je ona za formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, koja se naplaćuje posebno i prilikom uvoza. Ukupno 6,3 milijarde dinara naplaćeno je na ime emisije ugnjen-dioksida i dioksina, kao i praškastih materija i odlaganje otpada.

NAJVEĆI DEO

NAJVEĆI deo novca naplaćen od 20 najizdašnijih naknada pripao je republičkom budžetu. U njega se slilo gotovo 75 milijardi dinara. Gradovi i opštine prihodovali su na ime ovih neporeskih nameta više od 39 milijardi dinara, pokrajinski budžet 7,6 milijardi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)