MILIONI ZA ŽELEZNICU SRBIJE: Odbor direktora Svetske banke odobrio prvu Fazu projekta modernizacije

S. B.

18. 03. 2021. u 10:18

ODBOR direktora Svetske banke odobrio je prvu Fazu projekta modernizacije železničkog sektora u Srbiji.

МИЛИОНИ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦУ СРБИЈЕ: Одбор директора Светске банке одобрио прву Фазу пројекта модернизације

Foto: D.N.

Tako je obezbeđeno 62,5 miliona dolara, dok je čitav program vredan 400 miliona dolara. Budući da dele iste prioritete, poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto prave Faze, pa je u ovom momentgu ukupno ulaganje 125 miliona dolara.


- Železnička mreža Srbije je značajan resurs ove države i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta - izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. - Ovim programom će se unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu. Obnovljena i modernizovana železnička mreža postaće ključni deo transformacije multimodalnog saobraćaja u ovoj zemlji.

Cilj projekta je povećanje iskorišćenosti mreže za 5 odsto, smanjenje broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži za 23 odsto i povećanje učešća železnice na domaćem tržištu prevoza robe za 10 odsto u narednih deset godina. Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu tokom predstojeće decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista