ČUVAJTE AUTO I NOVČANIK: Šta vozači treba da urade da bi na vreme pripremili svoja vozila za prelazak iz zimske u prolećnu sezonu

E. B. TALIJAN

18. 03. 2021. u 10:14

ČIM prođe ovaj hladniji talas, doći će vreme za pripremu automobila za novu sezonu i proveru da li je zimska vožnja ostavila neke posledice.

ЧУВАЈТЕ АУТО И НОВЧАНИК: Шта возачи треба да ураде да би на време припремили своја возила за прелазак из зимске у пролећну сезону

Foto N. Fifić

Važno je da vozilo ima odgovarajuće pneumatike, a to znači da gume uskoro treba zameniti letnjim. Neophodno je obaviti temeljno pranje čitavog automobila, posebno donjeg dela da bi se sprečilo truljenje i proveriti akumulator, kočionu tečnost i nivo ulja. Vozači koji se spremaju na duži put trebalo bi da urade i vanredan tehnički pregled i da prekontrolišu upravljački sistem auta, stanje šasije i kočnica.

Zimske gume se preporučuju i montiraju u oktobru kada temperatura padne ispod +7 stepeni, a u proleće kada živa u termometru pređe tu brojku treba ih zameniti letnjim. Vreme u martu je promenljivo, pa bi trebalo sačekati april. Zakonska obaveza za vozače je da od 1. novembra do 1. aprila imaju sve četiri zimske gume, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica. Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) ističe da nikako ne preporučje da se ti pneumatici koriste na visokim temperaturama, iako ne postoji zakonska obaveza da oni moraju da se zamene letnjim.

- Veoma je bitno da vozilo ima odgovarajuće gume - kaže Marinković. - Hemijski sastav zimskih pneumatika nije isti, oni se na visokim temperaturama mnogo brže habaju i to nije isplativo. Čak i vozači koji koriste tzv. univerzalne, odnosno gume za sve sezone, treba da ih zamene. Jedina prava podela je na zimske i letnje pneumatike i isplativo je samo kada se oni menjaju u skladu sa sezonom.

Ukoliko se i leti koriste zimske, kako navodi, njihov životni vek se skraćuje. Samo put do Crne Gore ili Grčke i nazad, uništio bi 30 odsto gume. Umesto da dva seta pneumatika traju četiri godine, izdržaće duplo kraće. On dodaje, da se ovo ne odnosi na one koji godišnje prelaze ispod 10.000 kilometara. Posle zime, veoma je važno da se čitav automobil detaljno opere, a posebno donji deo, da ne bi trulio.

TEHNIČKI

- VOŽNjA po rupama i lošim putevima mogla je tokom zime da ošteti sistem za upravljanje i vešanje, a to direktno utiče na ispravnost auta i bezbednost u saobraćaju - ističe Bojan Radisavljević iz jednog poznatog auto-centra. - Zato je najvažnije da se taj sistem proveri. Treba prekontrolisati glavu upravljača, viljuške, upravljački zglob, spone, letve volana, sistem za vešanje, amortizere, stabilizator, kočnice...

Ispravno vešanje, odnosno trap vozila spada u najvažnije komponete za siguran i bezbedan rad automobila. Jedan od znakova da je neispravan je neravnomerni gazeći sloj gume.

- Treba obaviti temeljno pranje da bi se sa svih delova, posebno donjeg podvoza, skinulo sve što je ostalo nakon vožnje u zimskim uslovima, kao što su so i urea - objašnjava Marinković. - To izaziva brzu koroziju. Pojedine perionice rade to pranje odozdo.

On kaže da redovne kontrole nisu vezane za sezonu, ali podseća da treba proveriti akumulator, kočionu tečnost i nivo ulja.

- Zimi može da opadne kapacitet akumulatorske baterije - navodi naš sagovornik. - Zato valja proveriti njeno stanje, da li je potrebno da se servisira, odnosno da se dolije tečnost unutar baterije da bi druže trajala. Treba prekontrolisati nivo ulja i procenat vlage u kočionoj tečnosti.

On savetuje i vanredni tehnički pregled vozačima koji planiraju da idu na put.

- Tu je navažnije proveriti sistem za upravljanje, stanje šasije i kočnica - navodi Marinković. - Vozači mogu da odu i kod majstora, ali oni nisu opremljeni dovoljnim brojem uređaja da bi to mogli da utvrde.

Preporuka je i da se iz auta izvadi obavezna oprema za zimu, kao i da se proveri godište prve pomoći. Brisači mogu da se oštete tokom zime zbog leda, pa i na to treba obratiti pažnju. Vozači bi trebalo da servisiraju klimu kako bi vozilo bilo spremno za letnju sezonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)