ULAGANJEM DO ARAPSKIH POLICA: U našoj zemlji nema mnogo kompanija koje mogu da izvoze zamrznuto meso

J. Subin

13. 03. 2021. u 10:00

PUT do tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata neće biti ni lak ni tako jednostavan. Visoke standarde ispunjava tek nekoliko kompanija u Srbiji.

УЛАГАЊЕМ  ДО АРАПСКИХ ПОЛИЦА: У нашој земљи нема много компанија које могу да извозе замрзнуто месо

Foto: Depositphotos

I dok je smrznuto voće uspelo da se probije do dalekoistočnih polica, govedini prilično teško ide.

Kako nam je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović juče potvrdio, nekoliko naših kompanija, poput "Deurića" i "Teraoptime" uspeli su da usaglase standarde za izvoz u UAE.

- Bitni su način i količina pakovanja plodova - kazao nam je Nedimović.

- Kod dubokog zamrzavanja goveđeg mesa ima problema. Potrebna su posebna pakovanja za njihovo tržište. Kod voća smo već malo ovladali tehnikom i pojedinci su se prilagodili.

Inače, kada je reč o izvozu goveđeg mesa, samo dve kompanije u Srbiji imaju mogućnost i tehnologiju dubokog zamrzavanja sirove govedine.

Ministar Nedimović boravi u zvaničnoj poseti UAE, a već danas će biti u Bahreinu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Otvoreno tržište

KAKO je posle sastanka sa kolegom iz UAE izjavio ministar Nedimović, ovo tržište je otvoreno za sve naše proizvode, naročito za voće, vino, mleko i mlečne proizvode, ali i za kukuruz. UAE svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom.

Kako su nam ispričali tehnolozi za meso, da bismo izvozili moramo da imamo registoravne objekte ka tim tržištima, a njih je izuzetno malo. Za meso, moramo da imamo uslove za zamrzavanje, a to su adekvatni tuneli. Jer, ne može 10 tona mesa da se stavi u tunel od tone.

- Objektivno imamo uslovni problem zamrzavanja mesa, jer nemamo kapacitet da neku pristojnu količinu zamrznemo - ispričali su nam stručnjaci.

Foto: Tanjug

- Ne može se izvesti samo tona mesa, nego bar kontejner, jedan ili više. Meso se stavlja u sistem koji radi na minus 40, da bi se, u prihvatljivom vremenskom okviru, njemu temperatura spustila na -20 stepeni Celzijusa. Iz tunela ide direktno u hladnjaču, na istu tu temperaturu. Nema prekidanja tog hladnog lanca, sve do momenta dok ne treba da se iskoristi. Srbija obično meso izvozi ohlađeno, a ne zamrznuto.

Za razliku od voća, zamrzavanje mesa je investiciono i tehnološki mnogo zahtevnije.

- Potrebno je da neko uloži pola miliona ili milion evra da bi to radio - objašnjavaju nam stručnjaci za tehnologiju mesa. - Skupo meso, međutim, plasira se uglavnom kao hladno, jer kad ga uvedete u minusni režim, cena pada. Zamrzavanje se koristi za goveđe i jeftino meso.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)