POČINJE UNAKRSNA KONTROLA BOGATSTVA: Od danas važi zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu

S. B.

12. 03. 2021. u 07:15

GRAĐANI Srbije čiji životni stil odudara od njihovih zvaničnih primanja od danas bi trebalo da strepe od poreznika.

ПОЧИЊЕ УНАКРСНА КОНТРОЛА БОГАТСТВА: Oд данас важи закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

Foto M. Anđela

Počinje primena dugo najavljivanog, a još duže očekivanog, Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu. Bogatstvo, koje značajno premašuje primanja njegovih vlasnika, biće oporezovano stopom od 75 odsto. Ukoliko postoji sumnja da je pribavljeno na nezakonit način - njime će se pozabaviti tužilaštvo i policija.

Unakrsnu kontrolu primanja i imovine vodi posebna jedinica Poreske uprave. Tim će brojati 60 članova, a 20 iskusnih poreskih inspektora su već na obuci. Direktor Poreske uprave će donositi godišnje smernice o tome ko će biti kontrolisan. Poreznicima će se paliti alarm kada naiđu na građane čiji je posed, pokretni i nepokretni, tokom tri uzastopne godine za najmanje 150.000 evra prestigao evidentiranu zaradu.

KAZNE DO DVA MILIONA DINARA

KAZNU rizikuju svi koji ne sarađuju sa Poreskom upravom i to u rasponu od 500.000 do dva miliona dinara. Za isti prekršaj preduzetniku preti novčana novčana kazna od 100.000 do 500.000 dinara, a od 50.000 do 150.000 dinara preti kazna građaninu i odgovornom licu u firmi, državnoj instituciji. Ukoliko neko oda podatke do kojih je došao tokom kontrole, može da dobije kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

- Ako kod nekog postoji disbalans u načinu života i njegovih prihoda, Poreska uprava će tu osobu pozvati na razgovor i tražiti da joj se dostave pisani dokazi o poreklu imovine - objašnjava Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca.

Foto: Depositphotos

- Imovina za koju se ustanovi da nema dokaza o poreklu, oporezivaće se sa 75 odsto. Zakon će se odnositi jednako na sve građane, a na udaru će se naći oni za koje poreski organi posumnjaju ili utvrde da za najviše tri uzastopne kalendarske godine imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda.

Zadatak Poreske uprave je da dokaže da se imovina uvećala, dok je na vlasniku da dokaže njeno poreklo. Postupak provere imovine moći će da se pokrene i po prijavi građana ili neke institucije.

Da bi kontrola bila efikasnija, za vezu sa posebnom poreskom jedinicom biće određeni zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Narodnoj banci Srbije, Upravi za sprečavanje pranja novca, Agenciji za sprečavanje korupcije, Republičkom geodetskom zavodu, Agenciji za privredne registre i Centralnom registru hartija od vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije