VIKENDICE I DO 300.000 EVRA: Prošle godine masovna kupovina nekretnina, ovo mesto u Srbiji je rekorder

Novosti online

02. 03. 2021. u 23:09

VIKENDICE su tokom 2020. godine definitivno bile među najtraženijim nekretninama u Srbiji, a tražnja za ovom vrstom objekata skočila je znatno više nego prethodnih godina.

ВИКЕНДИЦЕ И ДО 300.000 ЕВРА: Прошле године масовна куповина некретнина, ово место у Србији је рекордер

Foto: Depositphotos

Pandemija i zaključavanje koje je usledilo prošlog proleća naterali su ljude da spas od "lokdauna" potraže u prirodi, van svakodnevne gužve, a to je vikendice svrstalo u sam vrh najvećih promena na tržištu nekretnina u 2020.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je tokom 2020. godine broj prodatih vikendica skočio za skoro 60 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Ukupno je prodato 1.443 objekata, u poređenju sa 884 tokom 2019. Najviše vikendica prodato je u Vojvodini i to na Fruškoj gori - 882, dok je u ostatku zemlje ukupno prometovan 561 objekat.

Vikendice su postizale cenu od nekoliko hiljada evra do preko 300.000 evra, za koliko su kupca nalazile kuće u opštini Čajetini. Najčešća cena bila je oko 15.000 evra i to je za 10 odsto više nego u 2019.

Najskuplje je prodat kompleks u Sopotu koji obuhvata dve vikendice, tri pomoćne zgrade, bazenom i četiri parcele, za ukupno 3 miliona evra.

Slede dve vikendice u Čajetini, na Zlatiboru, koje su prodate za 315.570 evra, odnosno 253.000 evra.

Ispostavilo se da tražnja nije bila najintenzivnija na planinama, jezerima i u poznatijim odmaralištima, već upravo u blizini mesta stanovanja.

Inače, vikendice su prometovane kao vikendice sa placem, vikendice sa placem i nekim drugim objektom i kao mešovit promet. Od ukupnog broja prometa vikendica, čak 76 odsto je predstavljao promet vikendica sa placem.

Vikendice su u prošloj godini zabeležile i najveći skok među svim nekretninama, kada je reč o obimu prometa u odnosu na 2019. godinu - 63 odsto, pri čemu je tokom drugog kvartala 2020. zabeležen skok od 2,6 puta u odnosu na prvi. U trećem kvartalu 2020. prometovan je rekordan broj vikendica - 522.

Iako se očekivalo da će u 2020. godini tržište nepokretnosti u Republici Srbiji biti pod velikim udarom usled širenja virusa COVID-19, pokazalo se da tržište poštuje drugačije zakonitosti i da nije u tolikoj meri osetljivo na spoljne uticaje.

Nakon prvog polugodišta kada je zabeležen pad svih ekonomskih parametara i kada su na tržištu nepokretnosti zabeležene oscilacije, već u junu mesecu je zabeležen nagli oporavak i pojačane aktivnosti na tržištu su nastavljene do kraja godine, navode iz RGZ.

Dok su u zemljama u regionu i evropskim zemljama zabeleženi padovi, srpsko tržište nepokretnosti je u 2020. godini bilo aktivnije nego ikada.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja