MINISTAR MALI: Prijavljivanje građana za direktnu pomoć počinje 28. aprila

Novosti online

02. 03. 2021. u 11:29

MINISTAR finansija Siniša Mali danas je rekao da Republika Srbija beleži odlične rezultate po pitanju ekonomije, što potvrđuju i podaci o stopi rasta u prošloj godini i ponovio da je naša zemlja zabeležila najbolje rezultate Evorpi, što je potvrdio i Republički zavod za statistiku.

МИНИСТАР МАЛИ: Пријављивање грађана за директну помоћ почиње 28. априла

Foto: Printskrin

-Nikada se nije dogodilo da smo najbolji u ekonomiji na celom kontinentu. I kao što vidite, mnoge druge zemlje, koje su razvijenije od nas, pale su mnogo više. Važno je da napomenem i da smo u 2020. godini imali stopu nezaposlenosti od 9 odsto, koja kontinuirano pada i pored pandemije virusa korona, najteže ekonomske krize. Podsetiću da je 2013. godine, stopa nezaposlenosti u našoj zemlji bila je 25,9 odsto - rekao je Mali gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Ministar je naglasio da je udeo javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto.

-U februaru ove godine, javni dug je bio oko 53,7 procenata. To govori da smo apsolutno zadržali stabilnost naših javnih finansija - naveo je on.

Ocenio je da je podrška privredi i građanima urađena na pravi način i da daje rezultate, i podsetio da građani i ove godine mogu očekivati podršku.

-Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja“, rekao je Mali i naveo da će prijava koja počinje 28. aprila biti organizovna na isti način kao i prošle godine, kada se za 100 evra prijavilo 6,1 miliona građana.

Mali je istakao da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj srpskoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra. Naveo je da se razmišlja i o dodatnoj pomoći nezaposlenima u centralnoj Srbiji, te da će narednih dana biti poznat stav po tom pitanju.

Objasnio je da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća.

-Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici - rekao je on.

Precizirao je da je tu vrstu pomoći prošle godine dobilo 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih.

Treći paket pomoći, kako je naveo ministar, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

-Ovom merom, autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći - rekao je on.

Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema, za šta je obezbeđeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne kredite za koje država garantuje.

Istakao je da se država bori na dva fronta, ekonomskom i zdravstvenom.

-Lekove, medicinsku opremu, vakcine plaćamo unapred, na vreme i zato ih i imamo. Ovo je zapravo rezultat reformi koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić. Zahvaljujući tome, imali smo suficite u budžetu, uspeli smo da vraćamo stare preskupe dugove, ostvarili smo rezerve i zadržali zdrave javne finansije. Sada svi imamo koristi od toga - objasnio je on.

Napomenuo je i da je Srbija možda jedina zemlja u Evropi koja je ove godine povećala zarade u javnom sektoru, penzije i minimalnu zaradu.

-Ovim smo pokazali da država može da preuzme najveći teret na sebe, ali i da opravdamo zašto smo prošli kroz reforme. Pokazali smo i da možemo odgovorno da se bavimo javnim finansijama. Borbom za zdravlje građana, nabavkom vakcina, želeli smo da se osiguramo da ćemo među prvima izaći iz krize, odnosno, otvoriti našu ekonomiju - rekao je Mali.

 
Ministar finansija se osvrnuo i na borbu protiv sive ekonomije i istakao značaj nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ naglasivši da smo 2020. imali bolju naplatu poreza na dodatu vrednost nego 2019. godine.

-Ovo je primer kako solidarno možemo da stvorimo bolju Srbiju. Samo u bazenu iz kog su se izvlačili dobitnici vrednih nagrada, bilo je 12 miliona koverata, što je oko 120 miliona fiskalnih računa. Ne zaboravite da je pandemija prošle godine bila u jeku, ne zaboravite ekonomsku krizu, a mi smo imali bolju naplatu poreza na dodatu vrednost nego 2019. godine - rekao je Mali i dodao da to jasno govorio da nam privreda nije pala, da nemamo crne scenarije kao u drugim razvijenijim zemljama.

Mali je zaključio da je Srbija pokazala da je stabilna i pre svega odgovorna, kao i da se odlično pozicionirala očekujući otvaranje globalne ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?