PATIKE STIŽU BRZOM POŠTOM: Povećava se obim prodaje robe putem interneta, prihod od e-trgovine prošle godine je bio 395 miliona dinara

E. B. TALIJAN

02. 03. 2021. u 11:00

POTROŠAČI su lane putem interneta najviše kupovali odeću i sportsku opremu. Pazarili su i elektroniku, kućne uređaje, kompjutere, tablete, mobilne telefone, ali i nameštaj, opremu za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazine, novine. Naručivali su hranu i piće iz marketa, kao i iz restorana i lanaca brze hrane. Ovo pokazuje analiza Privredne komore Srbije.

ПАТИКЕ СТИЖУ БРЗОМ ПОШТОМ: Повећава се обим продаје робе путем интернета, приход од е-трговине прошле године је био 395 милиона динара

Ilustracija / Foto Depositphotos

Prema podacima "Statiste", koje su nam dostavili iz Ministarstva trgovine, prihod od elektronske prodaje u Srbiji je lane iznosio 395 miliona evra, a 3,3 miliona potrošača je kupovalo putem interneta.

Statistika "E-komerc asocijacije" pokazuje da je u trećem kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period prethodne, onlajn trgovina sportske opreme u broju transakcija ostvarila povećanje od 327 odsto, a u vrednosti rast od 250 procenata. Aparati za domaćinstvo su se putem interneta više pazarili za 52 odsto, a sveža hrana za 163 procenta.

Marijan Stojanović iz PKS, kaže da je onlajn kupovina prehrambene robe imala svoju ekspanziju tokom vanrednog stanja, što je bilo uslovljeno limitiranim izlaskom ljudi u prodavnice, ali je došla do tačke gde će se zaustaviti. Građani će nastaviti da koriste taj način nabavke, jer su im obezbeđene nove pogodnosti. Sada svaki trgovinski lanac ima više opcija dostave. Procenjuje se, kako kaže, da će druga vrsta robe široke potrošnje nastaviti rast u ovom načinu prodaje.

- Odeća je najzastupljenija u e-trgovini - navodi Stojanović. - U našoj zemlji izdvojili su se i neki sektori kojima to ranije nije bio dominantan način poslovanja, kao što su male apoteke, i u kreativnoj industriji, prodaja knjiga, udžbenika, magazina.

Potrošači se, kako navodi, opredeljuju i u odnosu na to da li je dostava besplatna ili nije, a veliki broj kompanija to naplaćuje. On ističe i da se sve veći broj domaćih kompanija orijentiše na onlajn izvoz, pre svega u oblasti tekstilne industrije, kao i da sve više malih i srednjih preduzeća počinje da koristi alate e-trgovine.

U Ministarstvu trgovine navode da su pandemiju uspešnije prevazišle firme koje prodaju robu putem interneta. U trećem kvartalu prošle godine, kako navode, ima 583 više virutelnih prodajnih mesta, koja prihvataju elektronske metode plaćanja, što potvrđuje da su trgovci shvatili pandemiju kao izazov i priliku da svoj biznis razviju i unaprede. Ovom broju mogu se dodati i prodajna mesta na kojima je plaćanje moguće isključivo pouzećem.

ZNAČAJAN SKOK

BROJ transakcija platnim karticama za kupovinu robe ili usluga putem interneta u dinarima, u trećem kvartalu lane u odnosu na isti period 2019. godine bio je veći za 115,63 odsto, a njihova vrednost za 87,82 procenta, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Istovremeno broj onlajn prodajnih mesta uvećan je za 54,95 odsto. Ove brojke nisu konačne, jer im treba dodati broj odnosno vrednost transakcija pouzećem i u drugim valutama za kupovine na inostranim sajtovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)