BRNABIĆ O PČELARIMA: Udružili i postigli rekordan izvoz i cenu meda

Tanjug

28. 02. 2021. u 13:21

PREMIJERKA Ana Brnabić obišla je danas pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med" u Rači i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se na sličan način udruže kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda.

БРНАБИЋ О ПЧЕЛАРИМА: Удружили и постигли рекордан извоз и цену меда

Novosti

Brnabić je istakla da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i kako država može da pomogne u tim situacijama.

"Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca", poručila je predsednica vlade.

Kaže da je u pitanju investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.

Brnabić je istakla da se sve taj projekat realizuje uz podršku Vlade Srbije.

Premijerka je navela da su pčelari uspeli da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda.

"Za samo osam meseci oni su već preko svog pogona ''Naš med'', za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i čtvrti. To je neverovatan uspeh", naglasila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja