BRNABIĆ O PČELARIMA: Udružili i postigli rekordan izvoz i cenu meda

Tanjug

28. 02. 2021. u 13:21

БРНАБИЋ О ПЧЕЛАРИМА: Удружили и постигли рекордан извоз и цену меда

Novosti

PREMIJERKA Ana Brnabić obišla je danas pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med" u Rači i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se na sličan način udruže kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda.

Brnabić je istakla da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i kako država može da pomogne u tim situacijama.

"Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca", poručila je predsednica vlade.

Kaže da je u pitanju investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.

Brnabić je istakla da se sve taj projekat realizuje uz podršku Vlade Srbije.

Premijerka je navela da su pčelari uspeli da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda.

"Za samo osam meseci oni su već preko svog pogona ''Naš med'', za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i čtvrti. To je neverovatan uspeh", naglasila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Malinar

28.02.2021. 15:29

Poštovana Ana Mislim da nije korektno porediti Pcelare i Malinare Da li ste vi opoznati u Proizvodnju Maline.. Kakvo je to Poredenje kakvo... Vi u opšte neznate lanac proizvodnje Maline...zato upitajte Gosp..Nedimovica da vam objasni...nemoj te istrcavati sa izjavama Ovakvim