SJAJNA VEST ZA KAMIONDŽIJE Besplatna obuka i posao za profesionalne vozače

E.B.T.

25. 02. 2021. u 16:22

BESPLATAN program obuke i zapošljavanja profesionanih vozača kamiona u našoj zemlji pokrenula je nemačka organizacija "GIZ" u saradnji sa "Srbijatransportom" i Auto-moto savezom Srbije.

СЈАЈНА ВЕСТ ЗА КАМИОНЏИЈЕ  Бесплатна обука и посао за професионалне возаче

Olakšan izvoz

- Kandidati koji završe obuku imaće mogućnost i da se odmah zaposle u renomiranim domaćim transportnim kompanijama - rekla je Marija Branković, portparolka programa "Migracije za razvoj". - Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke, jer program omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola, "C", "CE" i "CPC" i tada traje i do godinu dana.

Cilj je podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva. Procenjuje se da u našoj zemlji u ovom trenutku nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila.

Učesnici programa dobijaju obuke za "C" i "CE" kategoriju, kao i mentorsku podršku, nakon čega mogu da steknu i Sertifikat o stručnoj kompetentnosti "CPC" i kvalifikacione kartice vozača na 140 nastavnih časova. Kandidatima će biti plaćene sve pripadujuće takse, uverenja i prijave za ispite, kao i upis relevantnih kategorija u vozačku dozvolu, uključujući i "COD 95".

Obavezni uslovi za učešće u programu su da kandidati imaju najmanje 21 godinu, položen vozački ispit, najmanje B kategorije, završenu srednju školu, uverenje o nekažnjavanju koje izdaje MUP Srbije i da su nezaposleni. Uz ispunjene obavezne uslove, prednost će imati povratnici iz Nemačke ili drugih zemalja do 30 godina, žene, pripadnici osetljivih kategorija stanovništva, dugoročno nezaposlena ili neformalno zaposlena lica, članovi višečlanih domaćinstava, samohrani roditelji, korisnici novčane socijalne pomoći i kandidati iz gradova u kojima se realizuje program, a to su Beograd, Novi Sad, Čačak, Paraćin i Novi Pazar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima