MINISTAR MALI O NOVOM EKONOMSKOM PAKETU VLADE: Dodatni podsticaj našoj privredi i velika šansa za Srbiju

Novosti online

12. 02. 2021. u 18:25

MINISTAR finansija Siniša Mali, predsednik PKS Marko Čadež, član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Slobodan Đinović i predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović-Pantić govore večeras u emisiji Oko o novim merama za podršku privredi koje su juče predstavljene Vladi.

МИНИСТАР МАЛИ О НОВОМ ЕКОНОМСКОМ ПАКЕТУ ВЛАДЕ: Додатни подстицај нашој привреди и велика шанса за Србију

Foto: Printscreen

Podsetimo, juče je ministar finansija zajedno sa premijerkom Anom Brnabić predstavio mere trećeg paketa pomoći države koji je namenjen privredi i građanima. Već 8. aprila počeće prve isplate iz ovog paketa.

Ministar je rekao da je država slušala privrednike, stručnjake i građane, i da je baš zato donet novi paket mera podrške privredi.

- Iako je vakcinacija uzela maha, i vidimo da se situacija poboljšava, ipak smo morali da damo dodatni podsticaj našoj privredi, da izdržimo dok se ne završi pandemija. Srbija je imala najmanji pad rasta BDP, porastao je izvoz, i jedna stvar koju stalno ističe: PDV nam je porastao i bruto i neto - kazao je ministar.

Ministar je rekao da smo među prvima reagovali kada se pojavila epidemija, ali i da je država pravovremeno reagovala kako bi sačuvala privredu, što je sve rezultat teških reformi prethodnih godina.

Foto: Printscreen

- Mi idemo na to da gradimo nove auto-puteve, da povećavamo plat i penzije. Uz sve dodatne mere naš dug neće biti veći od 60 odsto budžeta i nećemo se zaduživati. Srbija sada ima 200 milijardi na računu, naša zemlja je potpuno likvidna - naglasio je ministar Mali.

Slobodan Đinović je rekao da je sada pravo vreme za nove investicije, sa čime su se ministar i Marko Čadež složili i istakli da je sada više nego ikada vreme za nova ulaganja.

Ministar Mali je rekao da se u prvom talasu za pomoć prijavilo čak 10.000 preduzeća, koja je država pomogla sa milijardu i 600 miliona dinara.

- Sada ne samo da proširujemo tu garantnu šemu sa 500 miliona, već planiramo još jednu takvu, kako bi banke bile otvorenije. Ne zaboravite ni Američku razvojnu agenciju, u čijem fokusu su takođe mikro, mala i srednja preduzeća - naglasio je Mali.

On je istakao i da se Srbija promenila, i da ceo svet vidi i kako smo se nosili sa virusom, ali i kako nastavljamo sa razvojem ekonomije bez obzira na pandemiju.

Foto: Printscreen

- Biće oporavka u Evropi i u svetu, ali ne znamo koliko. Što pre dođe do oporavka, to bolje kod nas. Srpska ekonomija je postala otpornija uz pomoć države - istakao je ministar.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da postoje veliki planovi ulaganja u infrastrukturu, a da privrednike najviše brine sposobnost administracije da to isprati, na šta je ministar Mali rekao da će cela Vlada raditi na tome.

- Još me brine i nedovršena vakcinacija u celom svetu, oni na neki način kasne za Srbijom. Ali to je i velika šansa za Srbiju, samo da uradimo ono što je do nas, i to je više nego dovoljno - kazao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)