SAVET ZA BDP: Rad na kapitalnim projektima se nastavlja, posebna šansa Srbije poljoprivreda

Tanjug

09. 02. 2021. u 17:47

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast Bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je konstatovano da se, i pored problema koji su nastali kao posledica pandemije korona virusa, rad na kapitalnim projektima nastavlja utvrđenom dinimikom.

САВЕТ ЗА БДП: Рад на капиталним пројектима се наставља, посебна шанса Србије пољопривреда

Zgrada Vlade Srbije

Na sednici su analizirani postignuti ekonomski rezultati u svim oblastima i razmatrana dinamika realizacije najvažnijih infrastrukturnih projekata u različitim granama privrede, saopštila je vladina Služba za saradnju sa medijima.

Tu su, pored ostalog, označeni projekti čiji je početak izgradnje planiran za tekuću godinu, poput brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor), deonice brze pruge od Novog Sada do Kelebije, deonice puta Niš-Merdare, Novi Beograd-Surčin, gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, kao i projekti čiji je završetak planiran za ovu godinu.

Pored saobraćajne infrastrukture, akcenat je bio i na realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine, naročito izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže.

Kao posebna šansa Srbije na sastanku je apostrofirana poljoprivreda, a resorni ministar je u tom kontekstu istakao proizvodnju hrane za kućne ljubimce iz četiri fabrike u Srbiji, gde je zabeležen značajan rast izvoza, kao i potrebu za otvaranjem novih tržišta za izvoz svinjskog mesa.

Posebno je podvučena potreba razvoja zelene energije i prateće infrastrukture, kao uslova koji će u skoroj budućnosti biti neophodno ispuniti zarad privlačenja direktnih stranih investicija i očuvanja životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća