GRAĐEVINCI NEĆE USMENE UGOVORE: Sindikati nezadovoljni izmenama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika

J. Ž. S. - Z. R.

04. 02. 2021. u 13:19

NAJAVA da će posle sezonskih radnika u poljoprivredi i građevinci biti obuhvaćeni izmenama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju, izazvala je negodovanje sindikata u ovom sektoru.

ГРАЂЕВИНЦИ НЕЋЕ УСМЕНЕ УГОВОРЕ: Синдикати незадовољни изменама Закона о поједностављеном радном ангажовању сезонских радника

Arhiva

Oni tvrde da se novim propisom umanjuje značaj Zakona o radu, pa se izmišljaju novi oblici rada koji u stvari kao efekat imaju oduzimanje niza prava radnicima.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović smatra da će to biti presedan u našem zakonodavstvu, jer će se praktično siva zona uvesti u legalne tokove, ali bez pravih rešenja.

- Prema našim saznanjima, jedna od novina koja se uvodi je usmeni ugovor o radu, koji će se "sklapati" između poslodavca i zaposlenog - kaže Mihajlović. - Takav vid dogovora i danas postoji i ne podleže nikakvim zakonskim regulativama. To znači da će se bez ikakvog pisanog traga gazde i radnika ugovarati poslovi, što je nedopustivo. I ne vidim šta se tu reguliše. Formirana je radna grupa za izmene ovog propisa koja se sastala samo jednom u novembru. Trebalo je da se sastanci održavaju onlajn, međutim, to se nijednom nije dogodilo.

Mihajlović se pita da li to znači da će poslodavci sa sezonskim radnicima dogovarati posao na "dođem ti" ili na "majke mi, platiću". Izmene ovog propisa priprema država, a kako navodi Mihajlović, Inspekcija rada je jedina do sada uložila primedbe na predložena rešenja.

- Možda je ovo način da se u posao umesto naših radnika, koji znaju svoja prava, uvode na mala vrata migranti, koji već uveliko rade na gradilištima širom Srbije - napominje sekretar SSSS. - Ko može da garantuje da će poslodavac ispuniti datu reč i isplatiti zaradu ili izmiriti poreze i doprinose prema državi, ako nigde nije zabeleženo da je posao uopšte sklopljen.

Kako Mihajlović navodi, predlog je da iznos za poreze i doprinose za ove sezonske poslove po radnom satu iznosi 300 dinara.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, tvrdi da potpis i ugovor zamenjuje prijava putem portala ili aplikacije.

- Radnik će imati pravo na penziono i osiguranje u slučaju povrede na radu, a neće mu biti uskraćeno pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti ili socijalna pomoć - objašnjava Radak. - Da bi se sprečile zloupotrebe, poslodavac neće moći duže od 15 dana mesečno da drži radnika u ovom statusu. Implementiramo evropsku direktivu, a radnici će moći na portalu i preko aplikacije da provere da li su prijavljeni i da odštampaju prijavu.

Zakon koji je usvojen pre dve i po godine se odnosi na sezonske radnike u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, a nacrtom koji je u pripremi, osim građevinskih radnika, trebalo bi da obuhvati i sezonce u ugostiteljstvu i na kućnim poslovima.

STRANCI RADE NA CRNO

GORAN Rodić iz Građevinske komore Srbije tvrdi da na gradilištima u Srbiji ni nema kvalifikovane radne snage.

- Majstore, zidare, tesare i ostale niko ni ne može da angažuje na crno, jer ih toliko malo ima da sada oni diktiraju uslove poslodavcima - smatra Rodić. - Niko se ne usuđuje da takve radnike ne prijavi. Ostali, koji rade bez kvalifikacija su uglavnom stranci, Turci, Pakistanci, Indusi... Svugde gde je nelegalna gradnja, tu su i neprijavljeni radnici. Bilo bi dobro da se uvede red, ali sumnjam u to.

SAMO ZA NEKVALIFIKOVANE

OVAJ sistem, prema rečima Ivana Radaka, neće važiti za sve građevinske radnike, već samo za nekvalifikovanu radnu snagu koja se angažuje na istovaranju ili iskopavanju zemlje ili na sličnim poslovima.

- Zidari, tesari, električari i ostali majstori ne mogu biti prijavljeni preko ovog sistema - objašnjava Radak. - Njih će poslodavci i dalje moći da prijave samo na ugovor od radu na određeno vreme ili na privremeno-povremenim poslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)