EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI" Grčki ministar turizma otkriva: Kada i da li će građanima Srbije biti dozvoljen ulazak u tu zemlju

J. Subin

30. 01. 2021. u 10:00

SITUACIJA sa pandemijom je i dalje prilično neizvesna, naročito u pogledu toga kako će se i kada države otvoriti za masovni turizam. Uz to, imamo i kašnjenje u proizvodnji i distribuciji vakcina. Grčka će, dakle, otvoriti svoje granice na način o kojem se tek razgovara. Kao i prošlog leta, otvorićemo turizam, ali sa apsolutnom brigom za naše goste. U svakom slučaju, budite sigurni da ćemo blagovremeno obavestiti putnike i firme u Srbiji.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ Грчки министар туризма открива: Када и да ли ће грађанима Србије бити дозвољен улазак у ту земљу

Foto Privatna arhiva

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, ovako, u intervjuu za "Novosti", objašnjava kada će i da li će građanima Srbije biti dozvoljen ulazak u ovu mediteransku zemlju. Inače, nedavno su ministri turizma Srbije i Grčke, na onlajn konferenciji, razgovarali o uslovima za otvaranje granica.

Šta Srbija predstavlja Grčkoj i koliko su vam naši turisti značajni?

- Uz tradicionalne prijateljske odnose između naša dva naroda, srpski turisti predstavljaju važan segement potražnje za grčkim tržištem. Zvanične brojke pokazuju da je Grčka popularna destinacija za građane Srbije. Samo u 2019. godini, dočekali smo više od milion srpskih turista. Procenjuje se da su oni tokom boravka u našoj zemlji potrošili oko 356 miliona evra. Tu treba uzeti u obzir da stanovništvo Srbije ne prelazi sedam miliona građana. Takođe, dokaz uzajamnog poštovanja i dobrih odnosa naše dve države je zakon o snažnoj saradnji Grčke i Srbije, u oblast turizma, koji je grčki parlament doneo u septembru 2019. godine.

Foto Privatna arhiva

Prvi ste predložili uvođenje "kovid pasoša". Kako planirate da to funkcioniše?

- Razumem da je za ovaj predlog vladalo veliko interesovanje i da su se mnogi građani Srbije zbog toga vakcinisali. Drago mi je što smo doprineli zdravstvenoj bezbednosti srpskog naroda. Ne govorimo, međutim, o zdravstvenom pasošu, već o potvrdi o vakcinaciji, koju neko može pokazati, a neko drugi je u mogućnosti da proveri njegovu autentičnost. U Madridu sam učestvovao na sastancima Svetskog turističkog kriznog komiteta i Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije, gde sam imao priliku da detaljno objasnim naš predlog. Bilo je vrlo ohrabrujuće što je IATA zauzela formalni stav u korist ovog predloga. Ono što mi predlažemo jeste da granični postupci postanu jednostavniji za one koji su vakcinisani u odnosu na druge koji će biti testirani.

OPCIJA JE I VRAĆANjE PARA

KAKO će se rešiti problem plaćenih aranžmana od prošle godine, koji nisu realizovani?

- To je pitanje od primarnog značaja za preduzeća u turističkom sektoru, koja se već suočavaju sa problemima likvidnosti i za kupce-turiste, koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da izgube novac. Ove godine moći će da se pruže plaćene usluge, jer očekujemo da će biti manja ograničenja. Ako ne, turisti po zakonu imaju pravo na povrat novca.

 Da li će turisti i građani koji su vakcinisani lakše putovati u Grčku?

- Da, vakcinacija će pojednostaviti procedure. Naša vizija je da nam zdravstvena sigurnost bude saveznik, a ne prepreka kretanju. Ali očekujemo da će svi moći da putuju, bilo uz sprovođenje testiranja, bilo uz primenu karantina.

Hoće li postojati razlika u poreklu vakcina, na primer da li je neko primio rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu?

- Pitanje je još uvek u fazi razmatranja. Rano je išta reći. Kao što znate, Ruski fond za direktna ulaganja podneo je zahtev za registraciju vakcine "sputnjik V" protiv kovida 19 Evropskoj agenciji za lekove. Čekamo njegovu procenu u februaru i tada će odluke donositi naša vlada i Evropska unija. Isti postupak donošenja odluka odnosiće se na kinesku vakcinu i na bilo koju drugu vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SJAJNE VESTI ZA RUSIJU: Oglasio se MMF, brojke premašile očekivanja