KAKO DA DOBIJETE 60 EVRA: Uplata kreće u maju, a evo šta treba da uradite

Novosti online

27. 01. 2021. u 18:43

DRŽAVA je u okviru novog paketa mera koji je vredan 2, 5 milijardi evra obezbedila pomoć za građane i privredu.

КАКО ДА ДОБИЈЕТЕ 60 ЕВРА: Уплата креће у мају, а ево шта треба да урадите

Foto D. Milovanović

Tako, svim građanima Srbije kojima to bude neophodno, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra. Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra.

Kako će teći prijava?

Ova mera slična je prethodnoj meri kada je država davala po 100 evra. Dakle, svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Republici Srbiji moći će da se prijave putem kontakt – centra za isplatu ovog puta, dvokratne, novčane pomoći u iznosu od ukupno 60 evra.

Svim građanima Srbije koji se u maju budu prijavili na telefon, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra, najavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će biti "težak" 2,5 milijardi evra.

Struju ćemo u proseku plaćati 122 dinara mesečno više

Naime, doneta je odluka o četiri grupe mera, a jedna grupa odnosi se na direktnu pomoć građanima.

Isplata će, pretpostavlja se, kao i prošli put, po automatizmu ići penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć, dok će ostali po 30 evra dobiti krajem maja.

Prilikom podnošenja prijave punoletni državljani Republike Srbije dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građanina (JMBG), registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratna novčana pomoć

U kontakt – centru će građani imati priliku da čuju automatski nasnimljen glas, kome će moći da ostave svoje podatke. Matični broj i broj lične karte će građani unositi koristeći brojeve telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster

Primaoci penzija i korisnici novčane socijalne pomoći su automatski prijavljeni za isplatu jednokratne pomoći, odnosno nema potrebe da se prijavljuju.

Foto: Tanjug

Podsetimo, u prvom paketu mera pomoći privredi i građanima, koji je donet krajem marta 2020. godine, svaki punoletni građanin Srbije dobio je po 100 evra. Kako je tada istakao ministar finansija Siniša Mali, država je za ovu meru izdvojila oko 70 milijardi dinara.

Jednokratnu pomoć dobijaju svi punoletni građani, u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije. To je ujedno i odgovor na pitanje da li će na cifru uticati eventualna promena kursa.

Očekuje se da ova mera utiče na ličnu potrošnju građana koja će se odraziti na privredni rast, jer je ona jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a.

Na pitanje odakle novac za te mere, predsednik Srbije je odgovorio da su to „srpske pare, iz srpske kase, iz ozbiljne srpske države“.

Naglasio je da zbog tog ekonomskog paketa država neće imati probleme i dodao da javni dug Srbije neće preći 61 odsto.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?