PRAVO BOGATSTVO LEŽI POD ZEMLJOM: Rudne rezerve u Srbiji vredne 200 milijardi dolara

E.B.T.

27. 01. 2021. u 17:35

ПРАВО БОГАТСТВО ЛЕЖИ ПОД ЗЕМЉОМ: Рудне резерве у Србији вредне 200 милијарди долара

Foto Z.Gligorijević

RESORNO ministarstvo pokrenulo je proceduru za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kako bi se privuklo više investitora, povećala rudna renta, obezbedila veća zaštita zdravlja ljudi i životne sredine, ali i povećalo učešće tog sektora u BDP-u zemlje sa 1,9 na 3,5 odsto, u narednih nekoliko godina.

To je rekla državna sekretarka Jovanka Atanacković ističući da je pokrenut postupak za izmenu tri zakona u oblasti rudarstva i energetike, kao i za donošenje potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije.

-Javne rasprave će trajati do 9. Februara – navela je Atanackovićeva. - Nakon toga razmotrićemo primedbe i pripremiti sve za usvajanje na vladi, a očekujemo da će u skupštini ovi akti biti usvojeni u martu.

Govoreći o Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ona ističe da je cilj da se napravi pravni okvir koji je siguran za nove investicije u Srbiji i koji će bolje štiti postojeće.

-To će se postići novim procedurama, elektronskim postupkom koji je transparentan, kao i time što neće biti povlašćenih – objašnjava državna sekretarka. – Neće se više dve i po godine čekati na neki dokument, nego dva i po meseca. Drugi efekat koji želimo da postignemo je zaštita mineralnih sirovina i zaštitan način na koji se vrši eksploatacija. Smatramo da je trenutno nedopustivo niska rudna renta koja se plaća na ime istraživanja, odnosno eksploatacije tih ruda i da to treba da se promeni.

Atanackovćeva navodi da je procenjeno da u Srbiji ima više od 200 milijardi dolara vredne rudne rezerve i da ih treba iskoristiti kako bi se učešće rudarstva u BDP-u zemlje povećalo sa sadašnjih 1,9 na 3,5 odsto u naredne tri ili četiri godine.

-Sve će to značiti da rudarstvo dobija novu sliku i da će pomoći u dostizanju boljeg životnog standarda građana – ocenila je ona. – Biće izmenjeni i zakoni o energetici i efikasnom korišćenju energije, a biće donet i potpuno novi Zakon o obnovljvim izvorima energije.

Ona je pozvala javnost da učestvuje u donošenju tih zakona i da tako svi daju doprinos da se unapredi oblast rudarstva i energetike.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nebojša Berak

27.01.2021. 18:30

Pametan vodja naroda bi se i zaduzio i sam eksplatisao za svoju drzavu i narod ili bi makar dao na primer Kinezima 50%50% a da oni sve investiraju. Na zalost kod nas seide sa bezobrazno malim i sramno niskim rudnim rentama, tako da ovih 200 milijarsi je za nas maksimalno 6 milijardi a godisnje to nije ni 100 miliona. A tek recimo prerada rude litijuma, pa proizvodnja baterija i akumulatora ovde i tako i za sve ostalo Srbiju bi preporodilo. Nema skupog kredita ako se pametno investira, ali je problem da ocigledno nemamo pametne i sposobne da postupe na ovakav nacin da shvate da SAMO OPSTE DOBRO DONOSI POJEDINACNO DOBRO. Tako su Kanadjani, Australijanci, Amerikanci koji su pokrali ili kupili kradene informacije sa podacima o rudnim nalazistima srbi prigrabila prava i prodala ih za milijarde dolara. A GDE SMO MI? Stalno nesto kuakmo kako je nrko pre nas nesto uradio lose. Pa ako je uradio lose slesi hapsenje, ponistavanje losih sporazuma i ugovora zarad interesa naroda i drzave. Zivela Srbija.

zaplanjac

27.01.2021. 18:32

svima je poznato da je srbija bogata ali neiskoriscena,tako je i sa babickom gorom koja je uvreme rimljana imala rudnik bakra a vervatno i zlata koji im je sluzio za kovacnicu novca koja je isto bila u planini babickoj gori. trebalo bi to da ispitaju cija je to duznost. taj rudnik se nalazio negde oko vrha kriva buka prema zalanju.