PRVI KILOVATI STRUJE OD BUNDEVE U NOVOM MILOŠEVU: Ekološko postrojenje koje proizvodi energiju iz obnovljivih izvora pušteno u rad

E.B.T.

26. 01. 2021. u 12:00

POSTROJENjE kompanije „Pepo enerdži“, koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije pušteno je danas u rad u Novom Miloševu.

ПРВИ КИЛОВАТИ СТРУЈЕ ОД БУНДЕВЕ У НОВОМ МИЛОШЕВУ: Еколошко постројење које производи енергију из обновљивих извора пуштено у рад

Foto Z. Jovanović


Ministarka energetike, Zorana Mihajlović, istakla je da je u njega uloženo pet miliona evra i da će, zahvaljujući tome, 30 ljudi imati posao. Za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju, postrojenje kao glavnu sirovinu koristi biomasu. Preciznije, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u struju uz pomoć generatora.  
 
- Ovo je poruka koju pokrajinska i Vlada Srbije šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije – istakla je Mihajlovićeva. – Ta investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu. Energetika i ekologija moraju ići zajedno, sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju.
Ona je naglasila da će ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova. Kompanija „Pepo enerdži“, koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske „MET grupe“ i lokalne firme „Arhar teh“, izgradila je u Novom Miloševu 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 megavata.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna