ČADEŽ: Neophodno jedinstveno tržište

B. Ca.

13. 01. 2021. u 13:40

PITANjE jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu je najvažnije pitanje za Srbiju - smatra Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

ЧАДЕЖ: Неопходно јединствено тржиште

Marko Čadež / Foto Novosti

Kako kaže, naša zemlja je u prošloj godini privukla 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu, a sve ekonomije regiona su važne i da bi obim stranih direktnih investicija, koje su prošle godine dosegle skoro tri milijarde evra, bio i veći da je formirano jedinstveno regionalno tržište.

Čadež je potsetio da je Srbija u prošloj godini, uprkos pandemiji, imala povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20 odsto i minimalan pad industrijske proizvodnje.Istakao je značaj novih najavljenih mera za privredu i građane kao i investicije u infrastrukturu i stvaranje ambijenta za privlačenje stranih direktnih investicija.

Takođe, govoreći o plasmanu robe na KiM, Čadež kaže da se nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma beleži veliki rast prometa i navodi da se broj srpskih kompanija koje su prisutne na KiM polako vraća na nivo iz 2018. godine. Trenutno oko 2.400 preduzeća plasira robu na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)