IZUZETNO VAŽAN KORAK: Marko Čadež o najavljenoj pomoći privredi - Država pokazala da može i da hoće da sačuva najbitnije

Tanjug

12. 01. 2021. u 16:10

ИЗУЗЕТНО ВАЖАН КОРАК: Марко Чадеж о најављеној помоћи привреди - Држава показала да може и да хоће да сачува најбитније

Marko Čadež / Foto Novosti

VLADA Srbije i predsednik Aleksandar Vučić još jednom pokazuju da imaju razumevanja naročito za one sektore privrede koji su najpogođeniji krizom, ocenio je predsednik Privrede komore Srbije (PKS) Marko Čadež povodom najavljenih novih mera pomoći privredi.

- Sektori koji su najteže pogođeni krizom su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam, putnički saobraćaj, koji da se sutra normalizuje situacija ne mogu preko noći da se oporave. To je izuzetno važan korak. Država je pokazala da može i da hoće da sačuva ono što je najbitnije, a to su radna mesta. Ljudi treba sutra kada se ovo završi i kada se budemo stabilizovali da budu spremni da rade - rekao je Čadež.

Predsednik PKS-a je naveo kako nema dela privrede koji nije pogođen krizom, ali je ocenio da su najavljene mere način da privreda vrlo brzo pokaže dobre rezultata ukoliko ubrzo bude uspostavljena kontrola nad epidemiološkom situacijom.

Čadež je ocenio da je od direktne podrške isplati zarada još važnije to što Vlada nastavlja sa velikim ulaganjima u infrastrukturu.

- Direktna podrška minimalcu je nešto što omogućava da preživimo, pogotovo malim i srednjim preduzechima, ali ne zaboravite investicije u infrastrukturu koje vuku privredu da radi. Upumpavaju na zdrav način novac kojim se nešto trajno izgrađuje - naglasio je predsednik PKS-a.

Mala i srednja preduzeća mogla bi da očekuju finasijsku pomoć preko američke Međunarodne razvoje finasijske korporacije (DFC) već u drugom kvartalu ove godine, rekao je Čadež.

- Ceo projekat je spreman. Razgovara se sa komercijalnim bankama, sve je u finalnoj fazi. Garantna šema DFC-a nije mnogo drugačija od garantne šeme Vlade Srbije koju su privrednici itekako koristili. Dakle, ovo je dodatni vid podrške, i on će veoma brzo ući u sistem što je veoma važno. Mislim da može da počne već nadamo se u drugom kvartalu ove godine, i da se oseti u privredi odmah, jer je to novac koji firme uzimaju pod nekim dobrim uslovima gde ne moraju da daju određena obezbeđenja za koja možda sad ne bi bile spremne - objasnio je Čadež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)