MILIONI ZA RAZVOJ: Država odobrila subvencije za izgradnju infrastrukture u turističkim mestima

J. Su.

11. 01. 2021. u 18:15

МИЛИОНИ ЗА РАЗВОЈ: Држава одобрила субвенције за изградњу инфраструктуре у туристичким местима

D. Balšić

VLADA Srbije usvojila je danas Program rasporeda i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini.

Program bi trebalo da oporavi i razvije turističke centre u našoj zemlji.

Ulaganje u infrastrukturu, promociju i edukaciju su ključni, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić. Ovo je bitno ne samo za oporavak, već i za ubrzanu reformu turističkog sektora u postpandemijskom periodu.

- Ciljevi su i uspostavljanje regionalne ravnoteže turističkog prometa i sistema praćenja ostvarenih rezultata u turizmu - istakla je Matić. - Tu je i uspostavljanje sistema podsticaja za "grin fild" investicije, postavljanje sistema za razvoj i održivost autentičnih turističkih destinacija putem integracije turizma, u lokalnim zajednicama.

Kako je istakla Matić, tu je i zaštita životne sredine i kulturno-istorijsko nasleđe u turističkim mestima. Programom su predviđeni podsticaji za izgradnju infrastrukture u turističkim destinacijama, u iznosu od 650 miliona, a za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu 105 miliona dinara.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije, koja nisu indirektni korisnici budžeta. Za promociju, treninge i edukacije u turizmu, mogu da konkurišu i nevladine organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)