“CRNA LISTA” PREVARANATA: Pogledajte spisak onlajn prodavaca za koje su organizacije potrošača utvrdile da krše propise

E. B. T.

29. 12. 2020. u 08:54

SPISAK od 98 trgovaca za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa zakonima i da na "crno" prodaju robu putem društvenih mreža objavile su u ponedeljak Nacionalna organizacija potrošača Srbije i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

“ЦРНА ЛИСТА” ПРЕВАРАНАТА: Погледајте списак онлајн продаваца за које су организације потрошача утврдиле да крше прописе

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kako, za "Novosti", kažu u NOPS-u, provera onlajn prodavaca obuhvatila je i one koje su potrošače prijavljivali, a lista nije konačna i proširivaće se.

- U najvećem broju slučajeva radi se o prodaji odeće i obuće - ističe Mladen Alfirović iz NOPS-a. - Sve više potrošača se javlja povodom kupovine od neregistrovanih onlajn prodavaca. Proveravali smo i njihove prijave. Uglavnom su se žalili da im kupljena roba nije stigla, da ne mogu da je vrate ili zamene, da ne mogu da stupe u kontakt sa prodavcem i na slične probleme.

Ove godine, kada je povećana potražnja u onlajn kupovini, kako navodi, primećeno je da mnogi trgovci ne posluju u skladu sa zakonima, kao i da se povećao broj onih koji rade na "crno", posebno na društvenim mrežama.

GRAĐANI DA PRIJAVE

NACIONALNA organizacija potrošača Srbije i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine pozivaju sve građane koji poseduju saznanja o trgovcima koji pružaju uslugu putem društvenih mreža, a nisu registrovani za obavljanje delatnosti, da ih o tome obaveste. Savetuju ih da pre nego što se odluče za kupovinu, provere na njihovom sajtu da li se taj prodavac nalazi na "crnoj" listi.

- Kada kupci pazare robu od takvog prodavca, onda je ostvarivanje njihovih prava znatno otežano - objašnjava Alfirović. - Odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne mogu da se primene. Prodaja na "crno" treba da se prijavi inspekciji i da se podnese tužba za naknadu štete ukoliko je moguće identifikovati osobu koja je prodala robu. Međutim, retko ko se upušta u to, uglavnom svi odustaju.

Prodavci koji trguju putem interneta, prema Zakonu o elektronskoj trgovini, obavezni su da na vidnom i dostupnom mestu naznače poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični i PIB broj, kao i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Kada trgovac poseduje sve te podatke, i ukoliko su tačni, kako ističu u NOPS-u, smatra se da posluje u skladu sa zakonom. Prilikom kupovine, u toj situaciji, primenjuju se odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih propisa koji regulišu prodaju van poslovnih prostorija.

- Borba sa onlajn trgovcima koji rade na" crno" je veliki izazov, jer za pet minuta možete da napravite neki profil na društvenim mrežama i da oglasite prodaju robe - ističe naš Alfirović. - Državni organi i inspekcije moraju da idu u korak sa vremenom i sa tehnološkim inovacijama, kako ne bismo došli u situaciju da zakoni postanu neprimenjivi u praksi.

NAZIVI PROFILA LAŽNIH PREDUZEĆA

NAZIVI fejsbuk-profila trgovaca za koje se sumnja da rade na "crno":

Pocket shop, Geto shop, WebShop Zmaj, Super Shop, eTrg.net, Akcija.rs, Auto-fanatik auto oprema, Najbolje cene shop, Diskont shop, Haljine online prodaja, Haljine 1500-5500, Kupaci kostimi i haljine online prodaja, Trenerke In Online Shop Mladenovac, Trenerke Kvalitetne, Fresh moda, Trenerke Povoljno, New Shop 23, Gifty.rs, Trenerke Najpovoljnije, Ženske Trenerke Novi Pazar, Boom Fashion, F&S Patike, Prodaja paktike i trenerke, Patikeonline prodaja, Patike Shop SRB, Patike Prodaja Online, Srbija Moda Online, Best Look, Online Sport Srbija, Online Patike Najjeftinije, Nike patike, Hit patike, Obuća Megi, ObUćA CiPeLiĆi, Sve za punije dame kod Dragane, Prodaja za punije i malo punije dame, Kataleja Haljine, Obuca iv, OBUĆA BRNO, Obuca TOP.NET, Obuca Pravi Korak, Obuća ARSIĆ, Zenska Obuca Maja, S & M shop, Andjela - Prodaja obuce, Obuca Maša, Ženski Kutak, Praktik Shop, Widget shop Srbija, Klik&shop.rs, Selfi SHOP, Ekskluziv shop, Max Shop, PATIKE, Viktoria Kupi Sigurno, Kupi Sigurno, "Haljine Bluz, Sara Shopping, Dream Team Odeća, Talija - ženska garderoba od pamuka, NISKE CENE KOD Dragane, Zenska_garderoba_nicole, TIM fashion, Garderoba Maki, Odeća Dar, Butik Fashion Diamond, Cene Extra Tea, Obuća Modena, Fashion Lady, Butik Leonida, Garderoba Banjoni, Luna Luna, Jeftine Trenerke stranica, Lena Angel-Online Fashion Store, Sabina MODNI STI, Turska roba EXTRA povoljno, Prodaja turske i italijanske garderobe, Veleprodaja ženske garderobe, Veleprodaja i Maloprodaja turske garderobe, Butik Moja Treša, Trenerke Duksevi Povoljno, Binela Fashion, Muski Zenski Jeans, PLAY 4 FUN, EA sport trenerke, Trenerke SHOP, Online Sport Srbija, HOP prodaja trenerki, Milica Anastasija Parfemi, Najbolji Parfemi online, Parfemi Online, Parfemi testeri, Testeri Maskice, Testeri Parfema, Parfemiii, Klik Klak Shop, Klik Shop.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije