EKSKLUZIVNO - PUŠTEN U PROBNI RAD GASOVOD "BALKANSKI TOK": Prvi kubici gasa potekli kroz Srbiju!

E. B. TALIJAN

25. 12. 2020. u 09:00

BALKANSKI tok" je preksinoć probno pušten u rad! - ekskluzivno saznaju "Novosti".

ЕКСКЛУЗИВНО - ПУШТЕН У ПРОБНИ РАД ГАСОВОД БАЛКАНСКИ ТОК: Први кубици гаса потекли кроз Србију!

Foto: V. N.

Trenutno se testiraju automatika i sistemi upravljanja, proveravaju se dispečerske stanice, ventili, optika i napajanje, kako bi se stekli uslovi da plavi energent iz pravca Bugarske poteče već 30. decembra.

Time je jedan od najznačajnijih projekata, koji pojačava ekonomsku i geostratešku poziciju Srbije, najzad priveden kraju, uprkos jakim bočnim i direktnim političkim udarima. Kada gas uskoro i zvanično poteče srpskim magistralnim cevima od Zaječara do Horgoša, naša država će praktično zabetonirati svoju energetsku bezbednost, a stvaraju se preduslovi da cena plavog goriva bude povoljnija za privredu i stanovništvo. Nesumnjivo da će posle aktiviranja nove trase Srbija biti privlačnija za investitore, što za sobom povlači i rast ekonomije i industrijske proizvodnje. Uz to, planirano je i osnaživanje mreže, jer je u planu izgradnja sekundarnog cevovoda, kako bi se gas doveo u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta.

U početku će u cevima primarno biti ruski gas ali će u budućnosti biti moguće snabdevanje i iz drugih izvora. Gasovod će biti dvosmeran, što podrazumeva da energent primamo iz Bugarske i iz Mađarske.

- Cevi interkonektora bugarska granica - mađarska granica napunjene su gasom i u toku je testiranje svih sistema neophodnih za pouzdan i nesmetan rad gasovoda koji je deo unutrašnjeg gasnog transportnog sistema Srbije - navodi za "Novosti" Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Foto: V. N.

Dušan Bajatović

On kaže da će gasovod, u skladu s najavama koje je dao predsednik Aleksandar Vučić, biti spreman za operativni rad 30. decembra, i da će se naša zemlja snabdevati gasom iz Bugarske već 1. januara.

- To znači da možemo da snabdevamo gasom stanovništvo i privredu i iz pravca Bugarske, što pored postojećeg pravca iz Mađarske sada predstavlja nove mogućnosti, ali i veći stepen sigurnosti snabdevanja tržišta Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH. To je dobra vest za sve potrošače, jer će i cena biti povoljnija.

Srpski magistralni gasovod, dužine 403 kilometra, proteže se od Zaječara do Horgoša. Naša zemlja je izuzetno brzo realizovala polaganje cevi. Prve aktivnosti su počele lane krajem aprila, a ceo posao je završen za dvadeset meseci.

Kao što su "Novosti" već pisale, planirano je da kompresorska stanica u našoj zemlji bude završena u maju sledeće godine, a i Bugarskoj je ostalo da uradi još dve svoje. U Srbiji treba da se okončaju i radovi na blok i mernim stanicama. Kako su nam nedavno objasnili u Ministarstvu energetike, sadašnji pritisak je dovoljan i to ne ometa puštanje u rad "Balkanskog toka".

ŠTEDIMO 40 DOLARA NA 1.000 KUBIKA

GAS koji će dolaziti "Balkanskim tokom" biće jeftiniji, imajući u vidu da će iznos transportnih troškova biti niži nego za plavi energent koji u našu zemlju stiže preko Mađarske.

Direktor "Srbijagasa" je polovinom godine izneo računicu da će tranzit iz pravca Bugarske koštati 40 dolara manje na 1.000 kubnih metara nego prenos gasa preko teritorije našeg severnog suseda.

- Kada kompresorske stanice budu u pogonu, gasovod će raditi punim kapacitetom i moći će da snabdeva kupce u Mađarskoj i Austriji - pojasnili su nam u Ministarstvu.

Ističući značaj "Balkanskog toka" za energetsku bezbednost naše zemlje, oni navode da Srbija sada sve potrebne količine može da dobije iz ovog pravca.

- Srbija će biti više nego bezbedna, što do sada nije bio slučaj - rekli su naši sagovornici u Ministarstvu.

Gradnja "Turskog toka" počela je u maju 2017. godine, a 8. januara ove godine u Istanbulu je puštena u rad deonica cevovoda na svečanosti kojoj je prisustvovao i srpski predsednik Vučić zajedno sa Putinom, Erdoganom i Borisovim.

Dužina gasovoda je 930 kilometara sa ukupnim kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Postavljen je duž Crnog mora od Rusije do obale Turske, a zatim kopnom ide do granice sa susednim zemljama.

Foto: Novosti

Prvobitnim projektom "Južni tok", koji je propao, planirano je bilo da se gas iz Rusije, preko Crnog mora, doprema u Bugarsku, odnosno direktno u Evropsku uniju. Gasovod je trebalo da se sastoji od četiri paralelne cevi. Ali, Sofija je bila pod velikim pritiscima Brisela i Vašingtona. Ruski predsednik Vladimir Putin obustavio je taj projekat 2014. godine. Nakon sastanka sa Erdoganom, krajem te godine, on je najavio da će cevi biti preusmerene u Tursku i da će se Evropa ubuduće snabdevati odatle.

Bugarski premijer Bojko Borisov je krajem prošle godine izjavio da je realizacija projekta "Južni tok" prekinuta zbog korupcije. Kada je Bugarska zaključila sporazum o izgradnji "Turskog toka", Borisov je izjavio da je odustajanje od "Južnog toka" povezano sa pritiskom Amerike i Zapadne Evrope.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)