POLOVINOM 2021. ČISTIJI VAZDUH: Reporteri "Novosti" na izgradnji novih pogona aglomeracije HBIS u Smederevu

J. ILIĆ

22. 12. 2020. u 13:00

KINESKA kompanija "HBIS grupa Srbija", vlasnik Železare u Smederevu, posle zastoja zbog pandemije, ubrzano radi na izgradnji novog postrojenja aglomeracije, koji će značajno poboljšati zaštitu životne sredine. Savremeno postrojenje sa najboljom tehnologijom za prečišćavanje otpadnih gasova biće završeno sredinom naredne godine.

ПОЛОВИНОМ 2021. ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ: Репортери Новости на изградњи нових погона агломерације ХБИС у Смедереву

Foto: J.Ilić

Novo postrojenje za pripremu rude, za koje je kamen temeljac položen prošle godine, i koje će biti 50 odsto efikasnije od postojećeg starog pola veka, ovde smatraju ekološkim projektom bez premca u Evropi.

- Postrojenje koje gradimo ima najbolju raspoloživu tehnologiju sa aspekta proizvodnje sintera i zaštite životne sredine. To znači da će svi sistemi za prečišćavanje gasova koji će ovde biti ugrađeni omogućiti emisiju gasova ne veću od 20 mikrograma po kubnom metru, što je danas` verovatno najbolji rezultat koji nema nijedna železara i aglomeracija u Evropi - kaže Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju HBIS Srbija.

Foto: J.Ilić

 

Rokovi za izgradnju postrojenja su odloženi za narednu godinu, kaže Mihailović, zbog usporenog transporta delova iz Kine i dolaska kineskih inženjera.

- Trenutno smo u fazi montiranja opreme, i očekujemo da novo postrojenje sa hladnim probama počne u junu, a sa proizvodnjom 1. jula 2020. godine, najavljuje izvršni direktor za proizvodnju u kineskoj železari.

Ljubica Drejk, generalni menadžer Sektora zaštite životne sredine, podseća da će emisija gasova, kada bude sve gotovo, biti 2,5 puta manja od dozvoljene zakonima Republike Srbije.

- Osim smanjenja emisije gasova, biće i znatno manje otpadnih voda iz procesa proizvodnje, jer novo postrojenje ima suve sisteme, bez upotrebe vode - napominje Drejkova.

Ukupna investicija u novi pogon aglomeracije, koračnu peć na toploj valjaonici, rezervoar za visokopećni gas i konvertor broj dva iznosi 160 miliona dolara.

Inače, HBIS je u julu ove godine zaustavio jednu visoku peć zbog problema sa kvotama EU za izvoz čelika koje su znatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu, a taj režim rada ostaće na snazi do daljeg.

- Visoka peć broj dva radi u punom kapacitetu i ovu poslovnu godinu završićemo sa 1,2 miliona tona slabova. Biznis plan predviđa da i 2021. radimo sa jednom visokom peći. Međutim, u zavisnosti od situacije na tržištu i novih kvota EU, moguće je da tu odluku promenimo - napominje Vladan Mihailović.

VEĆI KAPACITET

PREMA rečima generalnog menadžera inženjeringa i investicija Milovana Tasića, novo ekološko postrojenje imaće jednu glavnu liniju sinterovanja (zagrevanja do tačke topljenja) kapaciteta milion i 730.000 tona na godišnjem nivou. Postrojenje koje se trenutno koristi ima četiri linije kapaciteta 1,3 miliona tona.

MERE PROTIV KOVIDA 19

- IMAMO zaraženih radnika, ali nemamo većih problema zbog kovida 19. Od marta imamo Krizni štab, uveli smo mere koje pogoršavamo u odnosu na situaciju. Radimo u dve smene po 12 sati, a deo administracije je na godišnjim odmorima i plaćenim odsustvima. Od 1. do 11. januara administracija će biti na odmoru kako bi smanjili rizične kontakte u fabrici - kaže direktor za proizvodnju Vladan Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024