ISPITIVANJE POVREDE KONKURENCIJE: Cene audija po direktivi, komisija pokrenula proceduru

B. Ca.

15. 12. 2020. u 15:28

KOMISIJA za zaštitu konkurencije pokrenula je po službenoj dužnosti postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednih društava Porše SCG Beograd, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik - ACM Preljina i Bros auto Niš.

ИСПИТИВАЊЕ ПОВРЕДЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Цене аудија по директиви, комисија покренула процедуру

Foto Tanjug-AP

Kako na sajtu Komisije piše, namera je da se ispita postojanja restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu motornih vozila.

- Tokom analiziranja uslova konkurencije na tržištu prodaje i servisiranja motornih vozila tokom 2017, 2018, i 2019. godine, u dostavljenim ugovorima za prodaju automobila marke audi konstatovali smo odredbu po kojoj uvoznik određuje cenu dalje prodaje automobila - piše u saopštenju Komisije.

Kako kažu, takva odredba može da naruši ili čak eliminiše cenovnu konkurenciju na nivou maloprodaje, odnosno cenovnu konkurenciju koja bi mogla da postoji izmneđu dilera ovog brenda kada bi oni samostlano određivali cene u daljoj prodaji.

Najavljeno je da će zbog toga Komisija naročito ispitati da li su navedena preduzeća protiv kojih je pokrenut postupak u prethodnih pet godina određivala cene automobila marke audi u daljoj prodaji, što bi predstavljalo povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Komisija je pozvala sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjenica u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije - Savska 25/IV, Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna