SINIŠA MALI OBJAVIO DOBRU VEST: Zadržan kreditni rejting Srbije

tanjug

14. 12. 2020. u 23:44

REJTING agencija ''Standard and Poor's'' je u danas objavljenom izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

СИНИША МАЛИ ОБЈАВИО ДОБРУ ВЕСТ: Задржан кредитни рејтинг Србије

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ov je na svom instagram nalogu objavio ministar Siniša Mali.

Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, pa tako Srbija i dalje ostaje u grupi retkih zemalja kojima u 2020. godini kreditni rejting nije smanjen.

Agencija navodi da su zahvaljujući uspešno sprovedenim strukturnim reformama i merama fiskalne discipline i konsolidacije stvorene dobre osnove za održiv privredni rast i da je Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama.

Ističe se da je smanjenjem javnog duga u prethodnom periodu stvoreno dovolJno fiskalnog prostora da u uslovima krize može da podrži dodatno zaduživanje za paket mera podrške privredi i oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije, što je ujedno usporilo ekonomski pad srpske privrede.

Takođe, uspešne mere monetarne politike sprovedene u prethodnim godinama, rezultirale su stabilnom i niskom inflacijom, koja je na nivou od ispod dva odsto.

U izveštaju se konstatuje da je potencijalna ekonomska šteta od šoka izazvanog pandemijom korona virusa ublažena zahvaljujući i zajedničkom paketu mera podrške Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, koji iznosi gotovo 13 odsto BDP-a.

Mere koje su imale za cilj očuvanje proizvodnih kapaciteta celokupne privrede, održanje životnog standarda stanovništva i obezbeđivanje likvidnosti svih ekonomskih subjekata, značajno su pomogle da se ublaže neposredne posledice pandemije, ali i da se stvore uslovi za brži oporavak privrede i ostvarenje dinamičnog rasta u 2021. godini.

Pored toga, Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatnu stopu za kumulativnih 100 baznih poena na 1,25 odsto tokom 2020. godine i povećala likvidnost bankarskog sektora putem svop i repo-transakcija.

Usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i građanima kako bi se smanjio uticaj krize u 2020. godini, došlo je samo do privremenog blagog porasta učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i već u narednoj godini očekuje se da će se javni dug vrati na prethodni opadajući trend.

Direktne strane investicije u prethodnom periodu su bile više nego dovoljne da u potpunosti pokriju tekući deficit.

Pored toga, ''Standard and Poor's''' navodi i da su tokom protekle decenije strana ulaganja u srpsku proizvodnju rezultirala jačanjem prihoda i diverzifikacijom izvozne korpe.

Agencija navodi da su bankarski sistem i kurs dinara ostali stabilni, da su devizne rezerve na rekordnom nivou i da je nivo problematičnih kredita značajno smanjen sa 22 odsto, koliko je iznosio u 2015. godini, na 3,40 odsto od ukupnog iznosa na kraju septembra 2020. godine.

''Standard and Poor's'' procenjuje manji privredni pad ove godine od 1,5 odsto, u odnosu na prethodno projektovanih 3,5 procenta u maju mesecu, kao i da će Republika Srbija već naredne godine stvariti značajan privredni rast od 4,50 odsto.

Ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija nastavi, kao i poboljšanje otpornosti platnog bilansa, rast primanja od izvoza i povećanje nivoa deviznih rezervi, i pored svih rizika, stvorili bi se uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALI IZ VAŠINGTONA: Investitori imaju poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za rast (FOTO)