BEZ SLAVA I PROSLAVA NEMA NI POTROŠNJE: Srpski stočari upozoravaju da ih unišatava veliki uvoz svinjskog mesa iz EU

J. Su.

09. 12. 2020. u 19:31

STOČARI u Srbiji suočavaju se sa visokom cenom kukuruza, a tovljenici sa domaćih farmi trenuto se prodaju od 140 do 160 dinara po kilogramu.

БЕЗ СЛАВА И ПРОСЛАВА НЕМА НИ ПОТРОШЊЕ: Српски сточари упозоравају да их унишатава велики увоз свињског меса из ЕУ

Foto: Aleksa Stanković

Osim skupog kukuruza, stočarima smeta niska otkupna cena i veliki uvoz, upozorio je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

Na tržište Srbije je iz EU u prethodnih devet meseci uvezeno 16.000 tona svinjskog mesa u vrednosti od 44 miliona evra. Jedan od glavnih razloga je taj što je Kina prestala s uvozom zbog pandemije i epidemije Afričke kuge svinja u Evropi, pa su se pojavili veliki tržišni viškovi u EU.

- Još nemamo precizne podatke koliko je pala potrošnja mesa, jer su ugroženi turizam i ugostiteljstvo zbog pandemije, a nema ni slava i sličnih manifestacija gde je bila velika potrošnja - kazao je Budimović. - Mislim da će rezultati tek pokazati u narednih nekoliko meseci, da je pehrambena industrija onaj prvi udarac dobro izdržala, da nije bilo nestašica, ali treba misliti kako u budućnosti to sve održati na jednom nivou samodovoljnosti, sa nekim blagim tržišnim viškovima za izvoz.

Prema rečima Budimovića, treba razmišljati o noviim tržištima, poput Kine, Vijetnama i Filipina i o plasmanu gotovih proizvoda tamo, jer su procene Svetske organizacije za hranu (FAO) da će u tim zemljama potrošnja rasti za oko 22 procenta.

- Naša država je sklopila dobre spoljnotrtgovinske aranžmane sa tim zemljama, ali valja raditi još na pripremama za njighovu realizaciju - istakao je Budimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)