MINISTARKA MATIĆ O RAZVOJU E-POSLOVANJA: Onlajn trgovina skočila za 300 odsto, ali u porastu su i zloupotrebe

E.B.T.

09. 12. 2020. u 18:41

OD početka pandemije zabeležen je porast e-trgovine i do 300 odsto u zavisnosti od proizvoda, ali je došlo i do povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi, naročito na društvenim mrežama.

МИНИСТАРКА МАТИЋ О РАЗВОЈУ Е-ПОСЛОВАЊА: Онлајн трговина скочила за 300 одсто, али у порасту су и злоупотребе

Foto Tanjug

 Ovo je danas izjavila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatajan Matić na ministarskom panelu na onlajn konferenciji Američke privredne komore.

-Najveći deo sive ekonomije putem interneta svodi se na oglasne poruke za duvanske proizvode – rekla je Matićeva. – To je roba koja je najpodložnija sivoj ekonomiji, kao i lekovi i medicisnka sredstva.

Ona je dodala da su nakon toga, najbrojiniji slučajevi oglašavanja robe na način kojim se povređuje pravo intelektualne svojine, prevashodno odeće, obuće i kozmetike. Predmeti su, kako navodi, upućivani i Prekršajnom sudu.

-Sistem e-inspektor je veoma važan, jer omogućava umreženi rad i koordinaciju svih inspekcija – istakla je ministarka. – Od januara do novembra obavljena je 81 inspekcijska kontrola kod neregistrovanih trgovaca i podneto 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Naredne godine planirano je 155 redovnih nadzora.

Ona je podsetila na istraživanje NALED-a koje je pokazalo da 51 odsto ispitanika vidi inspekciju kao ključni faktor u borbi sa sivom ekonomijom. Za dalji razvoj e-uprave i e-poslovanja, kako ističe, važni su Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024