STIŽE NA NAPLATU NOVA RATA TITOVIH DUGOVA: Evo koliko ćemo ih još otplaćivati, sledeće nedelje vraćamo 20 miliona evra!

Novosti online

08. 12. 2020. u 07:21

GRAĐANI Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 21 godinu, a već sledeće nedelje na naplatu stiže više od 20 miliona evra.

СТИЖЕ НА НАПЛАТУ НОВА РАТА ТИТОВИХ ДУГОВА: Ево колико ћемо их још отплаћивати, следеће недеље враћамо 20 милиона евра!

Foto: Novosti arhiva

Sledećeg utorka, 15. decembra, na naplatu dospeva 22,14 miliona evra. Od toga je čak 4 miliona evra kamata, ao 17,8 miliona glavnica.

Poslednje rate kredita koje je "stara Jugoslavija" uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra.

Dakle, oni koji se sećaju vremena kada su odobravani zajmovi mogli bi u vreme njihove otplate uveliko da budu u penziji.

Tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba dobili smo na zajam 3,8 milijardi dolara, a od Londonskog 2,2 milijarde. Tokom prethodnih godina u proseku smo vraćali po 250 miliona evra starih kredita, prošle godine oko 230 miliona, a ove godine još više.

Danas najviše dugujemo Pariskom klubu - 1,09 milijardi evra kod koga smo se kao republika pre četiri decenije zadužili za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra), odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još nekoliko decenija otplaćivati i Kini i Kuvajtu.

U Ministarstvu finansija više puta su su navodili da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, kako po pitanju finansiranja kapitalnih investicija i infrastrukture, tako i dugove nastalih u prethodnim decenijama.

Prošle godine isplatili smo dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara. Potpisan je i ugovor o regulisanju duga sa Republikom Češkom koji potiče iz perioda klirinškog načina plaćanja, a radi se i na servisiranju duga prema Libiji od oko 44 miliona evra.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)