MALI PORUČIO: Realan rast BDP od šest odsto u 2021. godini

Tanjug

07. 12. 2020. u 12:44

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da je apsolutno moguće ostvariti stopu rasta BDP-a od šest odsto, što je predviđeno budžetom za 2021. godinu.

МАЛИ ПОРУЧИО: Реалан раст БДП од шест одсто у 2021. години

Siniša Mali / Foto Tanjug

Mali je na sednici skupštinskog odbora za finansije rekao da se budžet za 2021. godinu oslanja na dva stuba, jedan je nastavak podizanja standarda građana i posvećenost programu Srbija 2025. koji predviđa ulaganja od 14 milijardi evra u infrastrukturu, kao i prosečnu platu od 900 evra i penziju pd 430 evra do kraja 2025. godine.

Mali je u načelnom pretresu Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu kazao da se od 1.januara 2021.godine očekuje povećanje penzija od 5,9 odsto kao i povećanje plata za zaposlene u zdravstvu od pet odsto, odnosno za ostale zaposlene u javnom sektoru od 3,5 odsto i još dodatnih 1,5 odsto u aprilu 2021.godine.

Takođe, za vojnike od aprila dodatno povećanje od 10 odsto, kazao je Mali.

On je rekao da se 2021.godine povećava i minimalna zarada od 6,6 odsto.

-Usmereni smo ka tome da građani u najmanjoj meri osete teret ekonomske krize i važno nam je da nivo domaće tražnje ostavimo ili podignemo da bismo obezbedili privredne aktivnosti” - rekao je Mali.

Ministar je je kazao da je stopa rasta krajem 2019.godine iznosila 6,2 odsto, odnosno 5,2 odsto u prvom kvartalu 2020.godine kada se dogodio i karantin, te da je moguća stopa rasta BDP-a od šest odsto sledeće godine, upravo zbog velikog ulaganja u kapitalne investicije.

Ministar je podsetio da je Vlada Srbije zajedno sa NBS reagovala odmah nakon što je počela pandemija kovida 19 sa ciljem da se negativni efetki svedu na minimum i donet je paket mera u ukupnom iznosu od preko 700 miliona dinara, odnosno šest MILIJARDI evra, što je 12,7 odsto BDP-a.

On je dodao da mali broj zemalja može da se pohvali efikasnom i pravovremenom pomoći, ističući da su to ocene MMF-a i Evropske komisije.

-Prvi put u istoriji dražava najveći teret krize preuzima na sebe i omogućava privredi da nastavi da živi” - istakao je Mali .

Ponovio je da će država 17. i 18.decembra isplatiti penzionerima pomoć u iznosu od po 5.000 dinara.

Dodao je da će biti isplaćena i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i renta kar agencijama.

Mali je podsetio je da predlog budžeta predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u o odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

-Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a, što smo predvideli nakon pažljive analize. MMF je rekao da je to nivo deficita koji nam daje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u i pored povećanja ove godine zbog situacije sa koronom. Već naredne godine idemo ponovo ka smanjenju-rekao je Mali.

Ministar ističe da predlog budžeta predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo zbog izgradnje infrastrukture i nabavke opreme.

Kazao je da su na spisku investicija u 2021. godini, koji su predviđeni budžetom, nalaze mnogi projekti - izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, autoputa Kuzmin - Sremska Rača, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica.

Kaže da sledeće godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

Mali kaže da posle više decenija u 2021. kreće projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Zatim, izgradnja domovi zdravlja u Loznici, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vranju.

Takođe, završetak KC Srbije u Beogradu, gradnja KC Vojvodine i KC Kragujevac, dodao je ministar.

-Radimo sve što je važno za kvalitet života građana, a pre svega putna i železnička infrastruktura - naglasio je on.

Ističe da će biti završena i gradnja brze pruge Beograd - Novi Sad.

Mali naglašava da predlog budžeta predviđa ukupne kapitalne investicije od 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a za narednu godinu, dok su u 2010. bile svega 3,1 odsto.

-Upravo taj visok nivo kapitalnih investicija treba da omogući da ostvarimo planiranu stopu rasta naredne godine od šest odsto, kao i planirane visoke stope za naredne godine - naglasio je ministar finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković