EVO KADA ĆE BITI ISPLAĆENA POMOĆ PENZIONERIMA: Mali - uskoro minimalac i ugostiteljima, nije mala suma novca!

A.B.

04. 12. 2020. u 12:43

JEDNOKRATNA pomoć u visini od 5.000 dinara biće isplaćena svim penzionerima 17. ili 18. decembra, a u gotovo istom periodu pomoć od države može da očekuje i ugostiteljski sektor u visini jedne minimalne zarade, izjavio je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

ЕВО КАДА ЋЕ БИТИ ИСПЛАЋЕНА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА: Мали - ускоро минималац и угоститељима, није мала сума новца!

Foto N.Fifić

Ministar je istakao da je država za 1,7 miliona penzionera izdvojila 8,9 milijardi dinara za tu vrstu pomoći.

- Nije mala suma novca, ali smo sačekali rezultate prihoda za novembar i u novembru smo imali malo veće prilive nego što smo planirali, zato smo odlučili da tim viškom pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija - rekao je Mali.

Ističe, da će u narednih 10 do 15 dana država isplatiti i jednu minimalnu zaradu za sve one koji rade u ugostiteljskoj industriji, odnosno ugostiteljima, rent-a-car agencijama, turističkim vodičima, hotelijarima...

Mali navodi da je sa tim novim merama, paket pomoći države građanima i privredi tokom ove godine porastao na šest milijardi evra, što je, kaže ministar, oko 12,9 odsto BDP-a.

Podsetio je da je od početka krize izazvane koronom, država pomogla privredu sa tri puna minimalca i još dva do 60 odsto vrednosti minimalne zarade, pomoć od 100 evra za sve punoletne građane, jednokratna pomoć penzionerima u aprilu od po 4.000 dinara.

Zatim, dodao je, država je povećala plate zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a uplaćena im je nedavno i jednokratna pomoć u vrednosti od po 10.000 dinara.

Mali dodaje da je država obezbedila i garantnu šemu od dve milijarde evra, ali i kredite preko Fonda za razvoj u vrednosti od 200 miliona evra.

Podseća da je uveden i moratorijum na sve kredite, da je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade, ali i da je smanjena referentna kamatna stopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu