EVO KADA ĆE BITI ISPLAĆENA POMOĆ PENZIONERIMA: Mali - uskoro minimalac i ugostiteljima, nije mala suma novca!

A.B.

04. 12. 2020. u 12:43

ЕВО КАДА ЋЕ БИТИ ИСПЛАЋЕНА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА: Мали - ускоро минималац и угоститељима, није мала сума новца!

Foto N.Fifić

JEDNOKRATNA pomoć u visini od 5.000 dinara biće isplaćena svim penzionerima 17. ili 18. decembra, a u gotovo istom periodu pomoć od države može da očekuje i ugostiteljski sektor u visini jedne minimalne zarade, izjavio je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je istakao da je država za 1,7 miliona penzionera izdvojila 8,9 milijardi dinara za tu vrstu pomoći.

- Nije mala suma novca, ali smo sačekali rezultate prihoda za novembar i u novembru smo imali malo veće prilive nego što smo planirali, zato smo odlučili da tim viškom pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija - rekao je Mali.

Ističe, da će u narednih 10 do 15 dana država isplatiti i jednu minimalnu zaradu za sve one koji rade u ugostiteljskoj industriji, odnosno ugostiteljima, rent-a-car agencijama, turističkim vodičima, hotelijarima...

Mali navodi da je sa tim novim merama, paket pomoći države građanima i privredi tokom ove godine porastao na šest milijardi evra, što je, kaže ministar, oko 12,9 odsto BDP-a.

Podsetio je da je od početka krize izazvane koronom, država pomogla privredu sa tri puna minimalca i još dva do 60 odsto vrednosti minimalne zarade, pomoć od 100 evra za sve punoletne građane, jednokratna pomoć penzionerima u aprilu od po 4.000 dinara.

Zatim, dodao je, država je povećala plate zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a uplaćena im je nedavno i jednokratna pomoć u vrednosti od po 10.000 dinara.

Mali dodaje da je država obezbedila i garantnu šemu od dve milijarde evra, ali i kredite preko Fonda za razvoj u vrednosti od 200 miliona evra.

Podseća da je uveden i moratorijum na sve kredite, da je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade, ali i da je smanjena referentna kamatna stopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Naslednik

04.12.2020. 13:49

Svaka čast za predsednika Vučića, to još niko od davnih vremena nije pomogao državnim službenicima, ostalim sektorima u rada, kao i penzionerima. Samo još da nam se vrate građevinske firme (preduzeća), gde smo bili najjači u svetu, da se naša deca isškoluju za dobrog zanatliju (zidara, armirača, varioca, keramičara, molera, električara, vodoinstalatera, bravara i t. d. ) Da ne dovodimo ove strane kompanije da kod nas rade, mi smo vredan narod. Treba vratiti po varošicama zadruge, da bi se mladi vratili na selo i svojoj proizvodnji, koju bi država garantovana otkupnu cenu tog proizvoda. Samo na taj način možemo da spasimo propadanje sela i seoskih domaćinstva. Banje ne treba prodavati, a i vode koje posedujemo, treba ih obnoviti i popraviti obnoviti turizam, gde bi se novac slivao u državni budžet.

Nebojsa

04.12.2020. 14:33

A zasto svima? Pa, valjda je bolje da date 10 hiljada onima sa najamanjim primanjima, a ovima sto imaju velike penzije, to ionako nije neka cifra?