MUŠKARCI OČEKUJU 100 EVRA VEĆU PLATU: Istraživanje pokazue da su za izbor posla najvažniji međuljudski odnosi

J. Ž. S.

02. 12. 2020. u 13:27

Za odabir radnog mesta najvažniji su međuljudski odnosi i čak 63 odsto ispitanika iz Srbije, koji su učestvovali u istraživanju Infostuda, izjasnilo se da im je ovo jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mestu nalazi se visina zarade, a na trećem mogućnost učenja i napredovanja.

МУШКАРЦИ ОЧЕКУЈУ 100 ЕВРА ВЕЋУ ПЛАТУ: Истраживање показуе да су за избор посла најважнији међуљудски односи

Foto D. Milovanović

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Dame u nešto većoj meri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vreme i sigurnost posla važniji su pripadnicama lepšeg pola.

Za dobijanje posla kod većine su najbitniji znanje i veštine, potom motivacija i želja za zaposlenjem, a zanimljivo je da svega sedam procenata smatra da je neophodna sreća i stranačka pripadnost.

Kada je reč o očekivanoj zaradi, u proseku, ispitanici iz Hrvatske imaju najviša očekivanja – više od 1.100 evra u proseku. Najniža imaju u Severnoj Makedoniji gde je očekivana zarada 524 evra, dok ispitanici iz naše zemlje očekuju u proseku 606 evra, a u Bosni i Hercegovini 809 evra.

Muškarci smatraju da im pripada 100 evra više nego ženama. Gledano po godinama starosti, najmlađi su najnižih očekivanja, što je i logično, jer su među njima početnici, dok su najstariji nešto zahtevniji.

Trećina zaposlenih ispitanika iz Srbije boji se da bi mogli ostati bez posla u naredom periodu usled krize izazvane pandemijom, a ista je situacija u celom regionu . S druge strane, čak 74 odsto smatra da se njihov poslodavac dobro ili čak odlično snašao u krizi, dok četvrtina misli kako su njihove reakcije bile promašene i kako nisu pokazali dovoljnu brigu za radnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio