NA PANČIĆU SAD “BRVNARA”: Investitorka se predomislila i ne ruši objekat na Kopaoniku, oblaže ga drvetom da izgleda kao montažni

Z. RADOVIĆ

27. 11. 2020. u 08:13

INVESTITORKA nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku, najavila je krajem oktobra njegovo rušenje, a trebalo joj je samo nekoliko dana da se "predomisli" i počne da ga adaptira.

НА ПАНЧИЋУ САД “БРВНАРА”: Инвеститорка се предомислила и не руши објекат на Копаонику, облаже га дрветом да изгледа као монтажни

Objekat na Pančićevom vrhu

Radovi traju danima, a sporni restoran počinje da liči na brvnaru, iako to ne može da bude, jer je izgrađen na čvrstim temeljima.

Agonija oko "divljeg" objekta na najpoznatijoj srpskoj planini u području Nacionalnog parka Kopaonik traje duže od dve godine. Investitorka je prvobitno dobila dozvolu od Opštine Brus da na toj lokaciji postavi privremeni - ski-bife površine do 150 kvadrata. Na vrhu je, međutim, nikla gotovo deset puta veća glomazna građevina od betona. Objekat se sada oblaže drvetom kako bi izgledao kao privremeno-montažni, za koji je investitorka i dobila "zeleno svetlo". Stanje na terenu pokazuje da su majstori uklonili krov i drugi sprat i da ga oblažu drvenim gredama kako bi izgledao kao brvnara.

Ministarstvo građevinarstva je 30. oktobra, dok je na njegovom čelu još bila Zorana Mihajlović, poslalo medijima saopštenje da ih je investitorka Snežana Mitković obavestila da je nastavila radove na uklanjanju objekta. Od novog ministra, Tomislava Momirovića, ni posle dve nedelje od postavljenih pitanja, nismo dobili odgovore da li su inspektori izašli na teren i utvrdili da se objekat ne ruši, već da se gradi i adaptira. Resorno ministarstvo o tome ćuti.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da će sudbina ove građevine pokazati da li su nadležni spremni da se izbore sa divljom gradnjom i bahatim investitorima.

- Ovaj slučaj je simbol divlje gradnje u Srbiji i od njegovog epiloga će zavisiti i ponašanje drugih građana i investitora, jer ako država pređe preko ovoga, možemo biti sigurni da će se nastaviti za nelegalnom gradnjom, jer će to biti znak da takvo ponašanje prolazi nekažnjeno - ističe Rodić. - Lokacija na kojoj gradi je u zoni u kojoj je gradnja strogo zabranjena i tu nije mesto ni privremenim objektima, a kamoli takvoj zgradi. To je bezobrazluk i podsticaj drugima da krše zakon. Kopaonik je i inače promenio svoj izgled i, osim ovog primera, ima mnogo objekata izgrađenih bez dozvole i mimo svakog plana.

KRIVIČNE PRIJAVE

Protiv Snežane Mitković pokrenut je postupak zbog krivičnog dela gradnje bez građevinske dozvole. Resorno ministarstvo podnelo je i krivične prijave protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine uticajem. Podneta je krivična prijava i protiv direktora "Skijališta Srbije" Dejana Ćike, koji je omogućio nelegalnom objektu da koristi vodu i struju preko tog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili