POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNjU AUTOPUTA NIŠ-MERDARE: Vrednost projekta 225 miliona evra

Novosti online

25. 11. 2020. u 14:30

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ АУТОПУТА НИШ-МЕРДАРЕ: Вредност пројекта 225 милиона евра

Foto: Printskrin

MINISTAR finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu za projekat izgradnje autoputa Nis - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

Radovi će početi naredne godine, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

- Uvaženi predstavnici medija, danas smo potpisali dva veoma važna sporazuma za građane Srbije, sporazuma koji su korak bliže realizaciji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji nas očekuju naredne godine, a to je početak izgradnje autoputa mira, od Niša ka Merdarama, ona ka Prištini - rekao je ministar Mali.

Ukupna vrednost projekta je 225 miliona evra - rekao je ministar i dodao da se ovaj projekat uklapa u plan "Srbija 2025".

Ministar Mali je rekao da je ovaj ugovor bitan iz dva razloga. Prvi, zbog toga što je on predviđen tzv. Vašingtonskim sporazumom potpisanim pre samo dva meseca. Drugi, zbog toga što će značiti ekonomski razvoj regiona.

Hargitai je najavila da će prvi tender za izbor izvođača biti objavljen u decembru.

Kredit je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Drugi ugovor za implementaciju projekta potpisali su ministar građevine Tomislav Momirović, direkor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Hargitai.

Deo tzv. Autoputa mira kroz Srbiju, Niš - Merdare, biće duga 77 kilometara.

Koridor 10 i novi autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa Niš - Drač je 383 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)