CENA NEREALNA: Med iz Ukrajine za samo 1,15 evra - Savez pčelara upozorava da vodite računa šta kupujete

J. Su.

25. 11. 2020. u 11:53

SRBIJA je uvezla med iz Ukrajine po ceni od 1,15 evra po kilogramu, navode u Savezu pčelarskih organizacija Srbije. Ime kompanije koja je uvezla med, po ceni koja je 2,5 do pet puta manja od tržišne vrednosti, međutim, nigde se ne navodi. U Savezu upozoravaju potrošače da vode računa kada kupuju med.

ЦЕНА НЕРЕАЛНА: Мед из Украјине за само 1,15 евра - Савез пчелара упозорава да водите рачуна шта купујете

Ilustracija / Foto Depositphotos

U SPOS kažu da traže od nadležnih da dobro provere kvalitet ovog meda, u našim i stranim laboratorijama, u slučaju da nije ispravan.

- Neverovatno je da kada meda nigde na svetu nema zbog loše godine, on može da se prodaje po ceni koja je 2,5 do pet puta manja od trenutne tržišne vrednosti - kažu u SPOS. - Javio nam se pčelar Denis Fadejev iz Ukrajine i rekao da se tamo otkupljuje med po ceni od 1,4 evra. Taj isti med se kod nas izvozi po ceni od 1,15 evra za kilogram. Pretpostavljamo da je izvoznik iz Ukrajine neki dobar čovek koji želi da pomogne srpskom narodu, pa radi sa gubitkom.

Kako ističu u Savezu, oni nemaju ništa protiv uvoza meda, ali im smeta ukoliko sa njim nešto nije u redu. Država, ističu oni, do sada nikada nije slala med na analizu prirodnosti u inostranstvo. Inače, SPOS je od nedavno otvorio Pogon, kako bi plasirao med pčelara iz njihovog udruženja. Taj med ima realne, tržišne cene.

MOLDAVIJA

KRAJEM aprila u Srbiju je bila uvezena velika količina meda iz Moldavije. Oko 40 tona cvetnog meda, koji je plaćen 2,2 evra po kilogramu, sa svim troškovima. To je znatno jeftinije od domaćeg proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili