MALI O BUDžETU: Ovo su dva stuba budžeta za 2021. godinu na koje se oslanja Vlada Srbije

Tanjug

24. 11. 2020. u 18:36

МАЛИ О БУЏЕТУ: Ово су два стуба буџета за 2021. годину на које се ослања Влада Србије

Foto Tanjug

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas za Tanjug da se Predlog budžeta za 2021.godinu oslanja na dva stuba, jedan je podizanje standarda građana, a drugi povećanje kapitalnih investicija i dostizanje projektovanog rasta od šest odsto.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije već usvojila Nacrt budžet na sednici i da se Predlog već nalazi u skupštinskoj proceduri.

-I pored krize sa kovidom idemo sa povećanjem penzija od 5,9 odsto od 1. januara 2021.godine, kao i sa povećanjem minimalne cene rada od 6,6 odsto i uz to imamo smanjenje opterećenja na zarade- istakao je Mali i dodao da će se za zdravstvene radnike od 1. januara 2021.godine plate povećati za pet odsto, a za ostale 3,5 odsto, a zatim će od aprila biti dodatnog povećanja za još 1,5 odsto.

Na taj način se, kaže, povećanja i tražnja za robom i uslugama, čime se podržava i nivo privredne aktivnosti i ostvaruje projektovana stopa rasta od šest odsto.

Prema njegovim rečima, kapitalne investicije u Predlogu budžeta za 2021.godinu iznose 330,6 milijardi dinara, što je 5,5 odsto budžeta.

“Pokazalo se da što više država investira u javnu infrastrukturu i kapitalne investicije time se više ohrabruju i privatni investitori da ulažu”, rekao je Mali.

Mali je rekao da je u prvih deset meseci 2020.godine bilo 1,9 milijardi evra stranih invesricija, što je preko 60 odsto ukupnih investicija u ceo region Zapadnog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)