MALI U SKUPŠTINI: Poverenje stranih investitora u Srbiju i ekonomsku politiku

Tanjug

24. 11. 2020. u 11:43

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija drugi put ove godine izašla na međunarodno finansijsko tržište i emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara kako bi refinansirala najskuplju obveznicu koja je emitovana 2011. godine.

МАЛИ У СКУПШТИНИ: Поверење страних инвеститора у Србију и економску политику

Siniša Mali / Foto Tanjug

Mali je u Skupštini Srbije istakao da je ostvarena šest puta veća tražnja od ponude i dodao da se preko 200 najvećih investitora na svetu javilo da kupi obveznicu, navodeći da je to istorijski rezultat za Srbiju i njene građane.

Prema njegovim rečima, obveznica je emitovana po stopi od 2,125 odsto, dok je stopa obveznice iz 2011.godine iznosila 7,25 odsto.

-To vam govori o poverenju koje strani investitori imaju u Srbiju i ekonomsku poliitku koju vodimo, kao i najbolji pokazatelj da stopa rasta BDP-a, koja će biti najbolja u Evropi ove godine, pokazuje svoj rezultat - istakao je ministar.

Mali je objasnio da je Srbija mogla da uštedi 500 miliona evra i napravi, primera radi, pet kliničkih centara za taj novac da je obveznica iz 2011. godine emitovana po kamatnoj stopi od 2,125 odsto.

Ministar kaže da je nakon hedžovanja dolara u evre dobijena stopa od 1,066 odsto, navodeći da se nikada u istoriji zemlje nije dogodila tako niska kamatna stopa.

-Ne povećavamo javni dug, vraćamo kredite i vraćamo obveznice koje je neko drugi uzimao pre nas, a koje su posebno dospevale u septembru 2021.godine i smanjujemo trošak našeg javnog duga. Vrlo sam ponosan na to - poručio je Mali.

Ministar je istakao da je Srbija juče uradila pravu stvar koja je potvrdila ispravnost ekonomske politike, navodeći da to potvrđuju međunarodno finansijsko tržište, Londonska berza i međunarodni investitori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)