IZBEGAO PRESLIŠAVANJE Direktor „Transportgasa“ nije došao na sastanak kod Zorane Mihajlović

J.Su.

16. 11. 2020. u 10:34

ИЗБЕГАО ПРЕСЛИШАВАЊЕ Директор „Транспортгаса“ није дошао на састанак код Зоране Михајловић

Zorana Mihajlović

POSTOJI veliki trud pojedinaca da se od Ministarstva energetike sakrije poslovanje "Transportgas", budući da se direktor ovog preduzeća Stevan Dukić, nije danas pojavio na sastanak u Vladi Srbije na koji je bio javno pozvan.

Ovo je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, neposredno posle neodržanog sastanka u Vladi Srbije, sa javno pozvanim i prozvanim direktorom Dukićem.

- Žao mi je što se direktor "Transportgasa" nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan, jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća - istakla je Mihajlović. - "Transportgas", kao ćerka firma "Srbijagasa", nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izabrao direktora u skladu sa tim zakonom. To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte "Transportgasa", iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom.

Kaže da možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme.

- Bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor "Transportgasa" - rekla je Mihajlović. - Građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva. Pored plate koju prima kao direktor "Transportgasa", firme koja je, podsećam, državna, a ne privatna, i koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki kompaniji "Srbijagasa".

Ističe da je reč o firmi "Gastrans", koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće "Saut strim Serbija", osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".


KASNE


"Gastrans" je osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, rekla je Mihajlović.

- Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza "Srbijagasa" - nagalsila je resorna ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)