MINISTAR MALI SE SASTAO SA IZABEL MORI: Predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije pohvalila napore Srbije (FOTO)

Tanjug

09. 11. 2020. u 18:35

MINISTAR finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas s predsednicom Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel Mori o zajedničkim projektima dve zemlje, kao i o ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa kovid-19.

МИНИСТАР МАЛИ СЕ САСТАО СА ИЗАБЕЛ МОРИ: Председница Националног већа Швајцарске Конфедерације похвалила напоре Србије (ФОТО)

Foto: Instagram

Mali je rekao da je Srbija spremno dočekala pandemiju korona virusa sa javnim dugom ispod 52 odsto BDP-a, suficitom u budžetu koji je imala već četiri godine za redom i ubrzanim privrednim rastom.

Zahvaljujući tome, kako je istakao, Vlada Srbije je mogla brzo da reaguje sa sveobuhvatnim i pravovremenim ekonomskim merama za podršku privredi.

Ministar je dodao da je država isplaćivala platu za preko million zaposlenih za pet meseci, da su bili odloženi porezi i doprinosi na zarade, da su privrednicima na raspolaganju jeftini krediti, a da je 6,1 miliona punoletnih građana dobilo jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra.

Rezultat mera je najbolji rezultat po visini privrednog rasta u Evropi, zaključio je Mali.

On je rekao i da je izazov naredna 2021. godina, s obzirom na to da sve zavisi od situacije sa korona virusom.

Izabel Mori je pohvalila nizak udeo javnog duga Srbije u BDP-u i dodala da je važno to što je upravo zbog toga država mogla brzo da reaguje sa ekonomskim merama za podršku privredi.

Kako je istakla, rezultati Srbije su u tom smislu impresivni. Ona je napomenula i da Švajcarska takođe pomaže svojim preduzećima koja imaju poteškoće u poslovanju tako što im pokriva najveći deo plate.

Ministar Siniša Mali je zahvalio Švajcarskoj na podršci koju ta država pruža Srbiji i istakao da je naša zemlja apsolutno posvećena saradnji na zajedničkim projektima. U velikom delu ti projekti se odnose na neophodne reforme, što je za Vladu jedan od najvažnijih ciljeva, dodao je.

Između ostalog, radi se o projektu koji se tiče korporativnog finansijskog izveštavanja, zatim podizanje kapaciteta Sektora za upravljanje fiskalnim rizicima u Ministarstvu finansija, projektu reforme finansija na lokalnom nivou, jačanje kapaciteta Poreske uprave...

Kako je Mali rekao, Srbija se posebno ugleda na Švajcarsku kada je reč o dualnom sistemu obrazovanja, i dodao da u njemu učestvuje sve više kompanija.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja dve zemlje u ekonomskom smislu odlična i da će se nastaviti sa radom na važnim zajedničkim projektima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)