PRIVREDNICI TRAŽE IZMENE PRAVILA ZA NABAVKU PIĆA PO POVLAŠĆENOJ CENI: Ograničenje za uvoznike vina

E. B. T.

07. 11. 2020. u 17:51

PRIVREDNA komora Srbije očekuje da će se do kraja ovog meseca definisati rešenje za bolju organizaciju kvote za uvoz vina iz Evropske unije bez plaćanja carine, kako bi se stvorili jednaki i fer uslovi za sve učesnike na tržištu.

ПРИВРЕДНИЦИ ТРАЖЕ ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА ЗА НАБАВКУ ПИЋА ПО ПОВЛАШЋЕНОЈ ЦЕНИ: Ограничење за увознике вина

Foto N. Skenderija

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Žarko Malinović iz PKS, povodom situacije koja je izazvala burnu reakciju uvoznika i distributera. "Lidl" je u junu kupio 140 šlepera vina, odnosno 70 odsto celokupne godišnje kvote, i zato drugi distributeri i trgovci do kraja godine ne mogu da uvoze ovo piće po povlašćenom tretmanu.

Malinović ističe da oni nisu ništa nezakonito uradili, ali da je suština da se svima omoguće isti uslovi i da se spreči utrkivanje ko će pre da povuče kvotu.

- Nikome ne treba i ne može da se zabrani uvoz, ali treba da se definišu pravila - objašnjava Malinović. - Važno je da se odredi maksimalna količina vina koju unutar kvote može da povuče jedna kompanija, odnosno da se napravi ograničenje po uvozniku. To je neophodno kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu.

Time bi se sprečilo, kako navodi, da se već u januaru 2021. godine ne desi da se ispuni kvota, tako što bi se svi takmičili ko će povući više za svoje potrebe i da stvori konkurentsku prednost. On dodaje da se PKS ovom inicijativom bavi već duže vreme i u komunikaciji je sa svim učesnicima na tržištu.

- Moramo imati rešenje koje će biti održivo i koje će podržati i uvoznici i distributeri, trgovinski lanci, ali i domaći proizvođači vina - ističe naš sagovornik. - U stalnoj smo komunikaciji i sa nadležnim državnim organima i očekujemo da do kraja meseca definišemo rešenje kako bi svi imali vremena da se pripreme za njegovu primenu od naredne godine.

Uvoz vina iz EU po povlašćenom tretmanu definisan je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Na osnovu njega Srbija iz EU može da uveze 2,5 miliona litara vina bez carine, a iz naše zemlje na evropsko tržište može da se plasira više od pet miliona litara tog pića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna