OD ZAPUŠENIH CEVI ZARAĐUJU MILIONE: Vodoinstalateri svoje usluge naplaćuju papreno, a cene određuju na terenu

M. S. - B. Ca.

06. 11. 2020. u 09:30

UZ samo jedno otpušavanje ve-ce šolje dnevno, prosečni beogradski vodoinstalater za godinu dana biće "milioner".

ОД ЗАПУШЕНИХ ЦЕВИ ЗАРАЂУЈУ МИЛИОНЕ: Водоинсталатери своје услуге наплаћују папрено, а цене одређују на терену

Foto Depositphotos

Za polučasovno angažovanje, demontiranje ve-ce školjke i izvlačenje predmeta zaglavljenog u cevi, većina prestoničkih zanatlija naplaćuje od 100 do 300 evra! Isti posao u unutrašnjosti košta šest do deset puta manje. A, da bi "zaradili" i na paušalnom porezu, beogradski vodoinstalateri su se dosetili pa zanatske radnje registruju u nerazvijenim opštinama.

Čak i da ne uzmu alat u ruke, samo izlazak na teren pojedini majstori naplaćuju od 2.000 do 3.000 dinara.

- Nisam znala da mi je u ve-ce šolju upala kuglica od osveživača i da je to zagušilo cev - kaže Sanja S. - Iz firme "Jovan Milenković" rekli su da će me ta usluga koštati 3.000 dinara, a kada je majstor stigao u stan, cenu je povećao tri i po puta! Ispostavilo se da je kuglica otišla u kanalizacionu cev, pa je ubrzo zanatlija promenio cenu i tražio 10.000 dinara, opravdavajući je komplikovanošću zahvata.

Čije ruke više vrede

ZNAM za priču da beogradske kolege "deru", ali mi u malom mestu toliki novac ne možemo ni za nedelju dana da zaradimo - kaže Zoran Lekić.

- To definitivno nisu realne cene i ne mogu njihove "ruke" da budu 10 puta vrednije od mojih. Beogradski vodoinstalateri masovno dolaze u Aranđelovac i kupuju opremu za vodovodne i kanalizcione instalacije koje koštaju od 100 do 200 evra, a u Beogradu najmanje 600 evra.

Problem je što ovi majstori nemaju istaknut cenovnik, niti hoće da preko telefona kažu "gornju" cenu. Saopšte je tek na licu mesta, kada je kasno za odustajanje.

Foto Depositphotos

- Posao je trajao 15 minuta, ali iako sam znala da je cena nerealna, skuplje je od specijalističkog pregleda lekara, žurila sam na posao, a plašila sam se da voda ne procuri u stan ispod - priča Sanja S. - Svakako bih morala da mu platim izlazak na teren, pa još i da tražim jeftinijeg majstora, tako da bi me izašlo gotovo isto.

Problem je što ne postoji realna, tržišna cena za ovaj posao, već se formira proizvoljno, kako majstor proceni. Usluga otpušavanja cevi na više lokacija u glavnom gradu košta od 10.000 do 30.000 dinara. Za isti posao, u Aranđelovcu majstori naplaćuju 2.000 dinara.

Cena odoka

U VODOINSTALATERSKOJ radnji "Jovan Milenković", koja je registrovana u Bojniku, a sa ispostavom u Beogradu, kažu da njihove usluge koštaju od 3.000 do 30.000 dinara.

- Cena zavisi od toga na kojoj dužini se zagušenje desilo, da li je potrebno posebno vozilo u kome se nalazi oprema za odgušenje, koji alat koristimo, da li je u pitanju kuća ili stan i da li je cev povezana sa drugim odvodima - kažu u ovoj firmi. - Koliko će da košta znam tek kada izađem na teren.

Pojedini prestonički vodoinstalateri preduzeća registruju u nerazvijenim opštinama po Srbiji, računajući na niži paušalni porez.

- Mnoga zanimanja nisu vezana za lokaciju registracije radnje, pa mogu da posluju širom Srbije, gde je najisplativije, a plate i najmanji mogući porez - kaže Milan Trbojević, knjigovođa i poreski savetnik. - Kada se napravi računica preko kalkulatora paušalnog oporezivanja, ukoliko je radnja recimo registrovana u Bojniku, mesečno plaća 11.000 dinara, dok je u Beogradu taj iznos dupliran.

Po rečima našeg sagovornika, pisci, građevinski radnici, konsultanti, predavači, čiji posao ne zavisi od lokacije, mogu firme da registruju tamo gde im se najviše isplati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade