MIHAJLOVIĆ: Srbija novo energetsko čvorište - Od ovoga zavisi privredni rast i razvoj Srbije

Novosti online

04. 11. 2020. u 12:58

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da Srbija ima sve uslove da bude energetsko čvorište i tranzitni koridor u regionu.

МИХАЈЛОВИЋ: Србија ново енергетско чвориште - Од овога зависи привредни раст и развој Србије

Tanjug

Mihajlović je rekla da će jedno od težišta rada u ovom resoru u novoj Vladi Srbije biti ubrzana realizacija projekata i regionalno povezivanje.

- Srbija ima sve uslove da i u energetici bude važan koridor i čvorište za energiju i energente u ovom delu Evrope. Mnogo je projekata koji su započeti u prethodnim godinama, a koje treba završiti ili ubrzati - navela je Mihajlović.

Kako je saopšteno, Mihajlović kaže da od energetske stabilnosti, dovoljne količine struje, gasa, nafte i naftnih derivata, zavise i privredni rast i razvoj Srbije, ali i naša pozicija u regionu.

Istakla je da to znači ne samo puštanje u rad Turskog toka, već i izgradnju gasne interkonekcije ka Bugarskoj, koja je važna za diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom, proširenje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Dodala je da se to odnosi i na izgradnju Transbalkanskog koridora, investicije u naftovode i produktovode, kao i jačanje distributivne mreže za struju i gas.

- Svime što smo uradili u oblasti saobraćaja, da vratimo u Srbiju tranzitni saobraćaj, da olakšamo investicije, pokazali smo koliko je važna saobraćajna infrastruktura za razvoj Srbije - navela je Mihajlović.

Ista je, kaže, situacija i sa energetskom infrastrukturom, jer kao što nema investicija tamo gde nema puteva, tako ih nema ni bez sigurnog snabdevanja energijom, ili kad ona nije dovoljno kvalitetna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)