JAPANCI SPREMNI DA ULOŽE MILIONE EVRA : Vlasti u Srbiji i dalje pregovaraju o otvaranju još jedne fabrike

J. Subin

04. 11. 2020. u 13:09

PREDSTAVNICI kompanije "Nidek" i vlasti u Srbiji i dalje pregovaraju o dolasku i ulaganju u našu zemlju, potvrdili su nam u Ambasadi Japana u Beogradu.

ЈАПАНЦИ СПРЕМНИ ДА УЛОЖЕ МИЛИОНЕ ЕВРА : Власти у Србији и даље преговарају о отварању још једне фабрике

Foto privatna arhiva

Nedavno je i sam predsednik japanske korporacije Jun Seki, najavio da se za početak planira investicija vredna više od 100 miliona evra, kao i otvaranje više stotina radnih mesta u Novom Sadu.

I dok pregovori još traju, mediji u regionu bave se ovom, za Srbiju, veoma bitnom investicijom. Spominje se čak i cifra od navodno 1,9 milijardi dolara koje će ova japanska kompanija uložiti u izgradnju fabrike za električne motore u našoj zemlji.

Krajem septembra sa prvim čovekom vodeće japanske kompanije za proizvodnju električnih motora Jun Sekijem susreo se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je Vučić tada izjavio, naša zemlja i njegov tim, uradili su mnogo kako bi se obezbedili dobri uslovi za poslovanje. I da će njihova investicija u Srbiju biti odlična odluka za obe strane.

PROIZVODNI CENTAR

PREDVIĐA se da će novo postrojenje imati kapacitet i do 300.000 motora do 2023. godine. Osim u Srbiji, japanska kompanija "Niteko" gradiće fabrike i u Poljskoj i Francuskoj, ali bi ona u našoj zemlji trebalo da bude najveći proizvodni centar u Evropi.

Japanska kompanija ulaže i u proširenje proizvodnje elektromotora u Kini.

Tada je istaknuto da se očekuje da će do konačnog dogovora doći uskoro, kao i da se početak radova na izgradnji nove fabrike očekuje tokom sledeće godine.

Foto privatna arhiva

Inače, 2022. godine trebalo bi da počnu i radovi na izgradnji rudnika Jadar, gde se nalazi novi mineral jadarit, poznat i kao srpski "kriptonit". Zbog visoke koncentracije litijuma i bora po toni rude, Jadar je rangiran kao jedno od najznačajnijih ležišta litijuma na svetu. Otuda, ne čudi što je japanska kompanija izabrala Srbiju kao potencijalno mesto za veliku investiciju.

Foto privatna arhiva

Japanska kompanija ima najveći udeo u tržištu za male vretenaste motore, koji napajaju hard-disk pogone. Imaju skoro 300 ogranaka u Japanu, Evropi, Americi i širom Azije.

Delegacija je u septembru posetila industrijsku oblast "Sever 4" u Novom Sadu, ne bi li pronašla moguću lokaciju za izgradnju. Konačna odluka o mestu gradnje i da li će to biti Srbija, japanska kompanija bi trebalo da donese početkom sledeće godine. Vlasti u Srbiji, ipak, očekuju da će to biti do kraja 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)