"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Evo šta je tačno delegacija iz Vašingtona radila na Gazivodama

J. SUBIN

28. 10. 2020. u 11:51

SNABDEVANjE vodom čitavog kraja, uključujući i termoelektranu "Obilić", proizvodnja struje, navodnjavanje i turizam, koji bi mogao da se unapredi, neke su od stavki Studije izvodljivosti kako bi se uveo red u korišćenje jezera Gazivode, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта је тачно делегација из Вашингтона радила на Газиводама

Jezero Gazivode

Uz to, studija će sadržati deo oko unapređenja zaštite životne sredine, dok će druga faza biti sređivanje akumulacije "Ibar-Lepenac", čime bi se povećala zapremina vode koja se koristi za navodnjavanje i piće. Inače, nedavno su predstavnici američkog ministarstva energetike obišli Beograd i Prištinu, kako bi prikupili svu potrebnu dokumentaciju za izradu ove studije. Naša strana se i te kako raduje, jer će Centralna Srbija konačno imati koristi od nečeg u šta je ulagala i gradila.

- Poseta je bila izuzetno produktivna - rekli su nam u Ambasadi SAD u Beogradu. - Ova interagencijska delegacija, predvođena Ministarstvom energetike SAD, još jednom je pokazala posvećenost američke vlade normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije. Ovom posetom započinjemo niz razgovora na tehničkom nivou, koji treba da se nastave u narednim mesecima. Članovi delegacije su se sastali sa predstavnicima resornih ministarstava Srbije i Kosova, elektroprivrede, vodoprivrede i poslovne zajednice.

MILION EVRA

PREMA rečima našeg sagovornika, sigurno da će studiju izvodljivosti, koja će se raditi godinu dana, platiti Amerika. Izrada tog projekta košta oko milion evra.

U Ambasadi SAD objasnili su nam da su se Vašingtonskim sporazumom obe strane, između ostalog, obavezale na energetsku diversifikaciju i zajednički rad na studiji izvodljivosti u vezi sa jezerom Gazivode.

- Kako je u centru pažnje delegacije upravo intenziviranje dijaloga i racionalno upravljanje zajedničkim resursima, delegacija je posetila Gazivode i time započela istraživanje od ključnog značaja za studiju. Saradnja suseda na racionalnom upravljanju vodoprivrednim i energetskim resursima privući će nove regionalne investicije i doneti dugoročne ekonomske koristi narodu i Srbije i Kosova.

Naši stručnjaci za energetiku ističu da će struju koja se proizvodi u Gazivodama moći da koristi i Centralna Srbija, jer će transparentno da kola kroz mrežu, pa će se znati koliko je tačno kilovata otišlo, ali i koliko to košta. Sada, ti svi kilovati idu u elektromrežu Prištine, ali ih najviše koristi severni deo pokrajine. Ipak, to je mali procenat struje koji se tu proizvodi. Jezero Gazivode je najbitnije za vodosnabdevanje, ali i hlađenje termoelektrane u Obiliću.

- To je sve lep potencijal, koji može da koristi za normalizaciju odnosa - smatra naš stručnjak za energetiku. - Suština celog problema je da se stvori održiva ekonomska sredina. Jer kad postoje voda, struja i dobri odnosi svi će hteti tu da investiraju, odnosno, kada postoji ekonomska sigurnost. Naša uloga je da prođemo što bolje u toj studiji, ekonomski gledano, ne politički.

Jezero Gazivode

Priština, međutim, više je nego nezainteresovana da bilo šta tu menja i deli. Čak su kroz zvanične papire provukli da, bez obzira na to kakva budu rešenja u studiji, neće menjati ništa što bi podrazumevalo da energent može da koristi i Centralna Srbija. Ipak, naši stručnjaci smatraju, da će tu Amerikanci uspostaviti pravila igre i bez obzira šta koja strana želi, po tome će se i raditi.

- Kada se u platformi postavi kako će da se radi, tako se i ponašaš - smatra naš energetičar. - Nema tu mnogo, hoćeš ili nećeš.

SRBIJI HIDROCENTRALA I TERITORIJA

JEZERO Gazivode će se podeliti između Kosova i Srbije po dobrima. A to znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija hidrocentralu i teritoriju Gazivoda, rekao je analitičar iz Prištine Fesnik Haljimi za portal "Kosovo onlajn".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju