"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Evo šta je tačno delegacija iz Vašingtona radila na Gazivodama

J. SUBIN

28. 10. 2020. u 11:51

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта је тачно делегација из Вашингтона радила на Газиводама

Jezero Gazivode

SNABDEVANJE vodom čitavog kraja, uključujući i termoelektranu "Obilić", proizvodnja struje, navodnjavanje i turizam, koji bi mogao da se unapredi, neke su od stavki Studije izvodljivosti kako bi se uveo red u korišćenje jezera Gazivode, saznaju "Novosti".

Uz to, studija će sadržati deo oko unapređenja zaštite životne sredine, dok će druga faza biti sređivanje akumulacije "Ibar-Lepenac", čime bi se povećala zapremina vode koja se koristi za navodnjavanje i piće. Inače, nedavno su predstavnici američkog ministarstva energetike obišli Beograd i Prištinu, kako bi prikupili svu potrebnu dokumentaciju za izradu ove studije. Naša strana se i te kako raduje, jer će Centralna Srbija konačno imati koristi od nečeg u šta je ulagala i gradila.

- Poseta je bila izuzetno produktivna - rekli su nam u Ambasadi SAD u Beogradu. - Ova interagencijska delegacija, predvođena Ministarstvom energetike SAD, još jednom je pokazala posvećenost američke vlade normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije. Ovom posetom započinjemo niz razgovora na tehničkom nivou, koji treba da se nastave u narednim mesecima. Članovi delegacije su se sastali sa predstavnicima resornih ministarstava Srbije i Kosova, elektroprivrede, vodoprivrede i poslovne zajednice.

U Ambasadi SAD objasnili su nam da su se Vašingtonskim sporazumom obe strane, između ostalog, obavezale na energetsku diversifikaciju i zajednički rad na studiji izvodljivosti u vezi sa jezerom Gazivode.

- Kako je u centru pažnje delegacije upravo intenziviranje dijaloga i racionalno upravljanje zajedničkim resursima, delegacija je posetila Gazivode i time započela istraživanje od ključnog značaja za studiju. Saradnja suseda na racionalnom upravljanju vodoprivrednim i energetskim resursima privući će nove regionalne investicije i doneti dugoročne ekonomske koristi narodu i Srbije i Kosova.

Naši stručnjaci za energetiku ističu da će struju koja se proizvodi u Gazivodama moći da koristi i Centralna Srbija, jer će transparentno da kola kroz mrežu, pa će se znati koliko je tačno kilovata otišlo, ali i koliko to košta. Sada, ti svi kilovati idu u elektromrežu Prištine, ali ih najviše koristi severni deo pokrajine. Ipak, to je mali procenat struje koji se tu proizvodi. Jezero Gazivode je najbitnije za vodosnabdevanje, ali i hlađenje termoelektrane u Obiliću.

- To je sve lep potencijal, koji može da koristi za normalizaciju odnosa - smatra naš stručnjak za energetiku. - Suština celog problema je da se stvori održiva ekonomska sredina. Jer kad postoje voda, struja i dobri odnosi svi će hteti tu da investiraju, odnosno, kada postoji ekonomska sigurnost. Naša uloga je da prođemo što bolje u toj studiji, ekonomski gledano, ne politički.

Jezero Gazivode

Priština, međutim, više je nego nezainteresovana da bilo šta tu menja i deli. Čak su kroz zvanične papire provukli da, bez obzira na to kakva budu rešenja u studiji, neće menjati ništa što bi podrazumevalo da energent može da koristi i Centralna Srbija. Ipak, naši stručnjaci smatraju, da će tu Amerikanci uspostaviti pravila igre i bez obzira šta koja strana želi, po tome će se i raditi.

- Kada se u platformi postavi kako će da se radi, tako se i ponašaš - smatra naš energetičar. - Nema tu mnogo, hoćeš ili nećeš.

SRBIJI HIDROCENTRALA I TERITORIJA

JEZERO Gazivode će se podeliti između Kosova i Srbije po dobrima. A to znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija hidrocentralu i teritoriju Gazivoda, rekao je analitičar iz Prištine Fesnik Haljimi za portal "Kosovo onlajn".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)