NOVI DIREKTNI VOZ NA RELACIJI EVROPA-KINA: Putovanje traje 20 dana, a prolazi se kroz ove zemlje

Novosti online

21. 10. 2020. u 13:40

НОВИ ДИРЕКТНИ ВОЗ НА РЕЛАЦИЈИ ЕВРОПА-КИНА: Путовање траје 20 дана, а пролази се кроз ове земље

EPA

NAKON direktne linije između Liježa i Džengdžoua i između Liježa i Jivua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu sa Kinom – gradom Čengdu.

Ovaj novi voz na relaciji Evropa-Kina prvi put je testiran u julu 2020. godine, a sada je ustaljena redovna veza sa polascima u trimodalnoj luci Lijež. Prvi voz je stigao iz Čengdua 2. jula 2020. Bio je natovaren medicinskom opremom namenjenom Velikoj Britaniji.

Od tada je stiglo 40 dodatnih vozova koji su prevezli više od 1.400 kontejnera. Nakon što prevezena roba stigne do luke Lijež, brodom i vozom se distribuira na područje Beneluksa i Velike Britanije. Železnička linija, koja je u početku saobraćala jednom mesečno, sada je dostigla tačku od nekoliko puta nedeljno.

Putovanje voza prolazi kroz razne zemlje, poput Kazahstana, Rusije i Poljske i traje 20 dana. Na taj način omogućava se još brža distribuciju robe do krajnjeg odredišta.

Stabilna veza

Uprkos pandemiji kovida 19 i njenim posledicama na sektor železničkog teretnog saobraćaja, Kina je dokazala svoju sposobnost da deluje pod ovim neviđenim uslovima, osiguravajući da se špedicije nastave. Pored činjenice da su se železničke linije prema Evropi obnovile početkom marta 2020. godine, otvaranje ove nove železničke pruge nekoliko meseci kasnije obezbedilo je još jednu direktnu vezu između Evrope i Kine.

Kao rezultat toga, kontejnerski terminal u Liježu uspostavio je različita partnerstva, posebno sa železničkim prevoznikom Lineas, kako bi se osiguralo da železnički saobraćaj između Čengdua i Liježa bude organizovan i nesmetano funkcioniše.

Intermodalnost u centru

Ova nova veza između trimodalne luke i Kine jača intermodalnost u železničkom prevozu, istovremeno promovišući ekološke koristi koje sa sobom nose.

- Zahvaljujući ovoj intermodalnosti biće moguće smanjiti broj kamiona na našim putevima i odgovoriti na zabrinutost Evrope s ciljem smanjenja emisije CO2 u transportu - napomenuo je, između ostalog, Emil-Luj Bertran, Generalni direktor autonomne luke Lijež.

Logistika i transport

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)