APEL UDRUŽENJA TURISTIČKIH AGENCIJA: Bankarske garancije vode u propast

J.Su.

20. 10. 2020. u 17:25

VEĆINA turističkih agencija će se uskoro zatvoriti i time dovesti u pitanje milionske uplate putnika, čiji aranžmani nisu realizovani, zbog pandemije, ukoliko bankarske garancije budu jedini način da se obezbedi zakonsko poslovanje.

АПЕЛ УДРУЖЕЊА ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА: Банкарске гаранције воде у пропаст

Foto: AP

Da se to ne bi dogodilo i da bi se prekinula blokada u kojoj se agencije nalaze već 20 dana, trebalo bi da budu potpisani aneksi ugovora prethodnih garancija, navodi se u saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije i Asocijacija nezavisnih turistikih agencija Srbije.

- Detalji o bankarskoj garanciji u novom pravilniku, u čijoj izradi je više trebalo da se pita struka, su samo pravno - formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi - navodi se u saopštenju. - Ocenjuje se da su predviđeni iznosi nedostižni, jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra. Sve je dodatno otežano činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima ved 90 odsto, zbog pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)